Volkerentop: G3W haalt banden aan met Latijns-Amerika

president Rafael Correa van Ecuador (foto: Veronique C, Salim Hellalet - Solidair)

Parallel aan de officiële top tussen de Europese Unie en de CELAC (Gemeenschap van landen van Latijns-Amerika en de Caraïben) in Brussel, organiseerde G3W samen met vele andere middenveldorganisaties op 11 juni een Volkerentop. Vertegenwoordigers van sociale organisaties uit 43 landen in Latijns-Amerika en Europa waren van de partij.

Het dagprogramma bestond uit verschillende ateliers over thema's als klimaatverandering, sociale bescherming, vrijhandelsakkoorden, mensenrechten, vrede en soevereiniteit, media en regionale integratie. Meer dan 450 personen van over heel de wereld namen deel aan de ateliers. De dag vol uitwisseling en debat werd afgesloten door een solidariteitsevenement in de basiliek van Koekelberg met meer dan 1200 aanwezigen en grote personaliteiten waaronder Rafael Correa, de president van Ecuador en Aleida Guevara, de dochter van Che.

G3W organiseerde samen met het PASS (Actieplatform Gezondheid en Solidariteit) de ronde tafel over sociale bescherming. 40 mensen namen aan die tafel deel. We gaven eerst het woord aan François Polet (CETRI), Etienne Lebeau (CNE), Carla Sandoval (Le monde selon les femmes) en Leïla Bodeux (Oxfam). Uit al deze tussenkomsten kwam één belangrijke conclusie: terwijl de landen van de Europese Unie tot en met 2008 grotendeels gespaard bleven van de effecten van haar neoliberaal beleid, beginnen de besparingsmaatregelen de sociale bescherming in de Europese landen aan te tasten. In enkele landen in Latijns-Amerika woedt er daarentegen een nieuwe wind, waar maatregelen worden genomen in het voordeel van de bevolking. Na een uiteenzetting wisselden we in kleine groepjes uit over mobilisaties en geslaagde acties in Europa zowel als in Latijns-Amerika en hoe we synergieën kunnen creëren. Een rijke en inspirerende oefening!

G3W was ook betrokken in het atelier rond klimaatverandering, samen met Climate Express, Louise Hutchins van Friends of Ecuador en Carolina Lara Campas van de Coalitie Justicia Climática, ook van Ecuador. We lieten opnieuw enkele specialisten aan het woord waaronder Daniel Ortega (Klimaatonderhandelaar voor Equador in de VN), Natalie Eggermont (Climate Express), Asad Rahman (Friends of The Earth) en Cecille Villanueva (Georges Lemaître Centre for Earth and Climate Research). Ondanks de uitdagingen die verschillen van land tot land, is de klimaatcrisis een globale crisis waar we zien dat multinationale ondernemingen natuurlijke grondstoffen plunderen en waar de jacht naar winst voorgaat op het welzijn van de bevolking. Om iets te doen aan de klimaatverandering is het nodig dat sociale bewegingen wereldwijd de handen in elkaar slaan en hun stem laten horen. De 50 deelnemers van het atelier werkten in kleine groepjes aan een gemeenschappelijke verklaring waarmee we naar onze Europese en Latijns-Amerikaanse regeringen kunnen stappen in de aanloop van de klimaatonderhandelingen in Parijs in december.

Maitet Ledesma van onze Filipijnse partnerorganisatie IBON, zat de ronde tafel over vrijhandel voor. In haar panel: Juanjo Giner (International Action for Peace IAP), Marc Maes (11.11.11), Olivier Hoedeman (Corporate Europe Observatory) en Barend Claessens (D19-20). Tijdens deze workshop werden de effecten van vrijhandelsakkoorden besproken. Sociale organisaties getuigden over hun mobilisaties om deze akkoorden tegen te houden.

De dag werd afgesloten met een solidariteitsgebeuren in de Basiliek van Koekelberg, met niet minder dan 1200 deelnemers. Enkele vertegenwoordigers van Latijns-Amerikaanse regeringen namen het woord. Onder hen: president Rafael Correa van Ecuador, vice-président Miguel Díaz Canel van Cuba et vice-president Jorge Arreaza van Venezuela.

De staatsleiders die de neoliberale logica weigeren, kregen het woord. Zij erkennen de rol van de sociale bewegingen als motor voor verandering in hun eigen land. Wat natuurlijk met veel enthousiasme werd onthaald door het publiek!

Een klein overzicht van deze historische dag in foto's. Foto's: Veronique C., Salim Hellalet (Solidair)

 

Viva Salud DOOR:

Deel dit artikel