Vooruitgang armste landen onder de loep

IPOA-review-2016-logo

De Verenigde Naties buigen zich later deze maand uitgebreid over de vooruitgang van de allerarmste landen in de wereld, de 48 Minst Ontwikkelde Landen (Least Developed Countries of LDC's).

"In de kwetsbaarste landen in de wereld zijn veel positieve stappen gezet. Dat laat zien wat mogelijk is met de juiste steun. Maar er zijn nog steeds structurele uitdagingen", zegt Gyan Chandra Acharya, hoge vertegenwoordiger voor de LDC's en Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling.

De Midterm Review of the Istanbul Programma of Action for the Least Developed Countries vindt plaats in Antalya in Turkije, van 27 tot 29 mei.

Landen die door de VN gedefinieerd worden als Minst Ontwikkelde Landen vertegenwoordigen het armste en minst ontwikkelde segment van de internationale gemeenschap. Twee derde van de 48 landen liggen Afrika, de rest in Azië en de Pacific, met uitzondering van Haïti. In totaal wonen er meer dan 880 miljoen mensen - 12 procent van de wereldbevolking - waarvan de helft momenteel onder de armoedegrens leeft.

Transitieproces

In de afgelopen vijf jaar boekten de LDC's vooruitgang, onder meer door internettoegang en telefoonnetwerken, uitbreiding van infrastructuur, energievoorziening, vermindering van de kinder- en moedersterfte, betere toegang tot onderwijs en vertegenwoordiging van vrouwen in het parlement.

Ondanks het feit dat er veel ontwikkelingsgeld naar deze landen gaat, duurt het vaak lang voordat landen hun status ontgroeien. Dat is een transitieproces dat  jaren duurt, zegt Acharya. "We willen geen situaties waarin een land de LDC's verlaat, en vervolgens terugvalt."

Hij verwijst naar landen zoals de Malediven en Samoa, die recentelijk 'promoveerden', maar nog steeds gebruik maken van veel faciliteiten die bestemd zijn voor de LDC's. Acharya zegt dat een beslissing of een land zijn LDC-status achter zich kan laten, niet alleen gebaseerd is op inkomen. Er wordt gekeken naar drie aspecten: het bruto nationaal inkomen, de Menselijk Kapitaal-Index (HAI) en de Economische Kwetsbaarheids-Index (EVI).

Op die manier worden ook weerbaarheid bij conflicten, klimaatverandering en natuurrampen meegewogen.

Klimaatverandering

Volgens de Groep van 77 en China (G77), die ontwikkelingslanden vertegenwoordigt bij de Verenigde Naties, zijn de LDC's de grootste slachtoffers van de klimaatverandering.

Ze zijn ook kwetsbaar voor "grote gezondheidscrisis, natuurrampen, prijsfluctuaties van basisproducten en externe financiële schokken", zegt de G77 in de meest recente verklaringover de aanstaande review-bijeenkomst.

De G77 zegt dat, hoewel het Istanbul Programme of Action het belang benadrukt van het opbouwen veerkracht van ontwikkelingslanden om dergelijke schokken te doorstaan, "er geen zichtbare internationale steun" hiervoor is.

Volgens Acharya is de "biedt de bijeenkomst in Turkije een belangrijke kans voor de wereldwijde gemeenschap om haar commitment aan de kwetsbaarste landen in de wereld te bevestigen."

IPS DOOR:

Meer

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels