Voorzitter Filippijnse partner Bevrijde Wereld vermoord

Norman Bocar werd op donderdag 1 september 2005 doodgeschoten door twee onbekenden op een motorfiets. Hij was de voorzitter van Samar Rural Assistance Programs (SRAP), een partner van Bevrijde Wereld op het Filippijnse eiland Samar. Het is lang niet de enige moord op progressieve activisten op het eiland en in de Filippijnen. Bevrijde Wereld roept de Filippijnse overheid met aandrang op om de talloze mensenrechtenschendingen beter te onderzoeken en daarbij het Filippijnse leger en paramilitaire groepen niet te ontzien.

 

[Er worden wel meer mensenlevens bedreigd op de Filippijnen. Op de foto links toont de burgemeester van de gemeente Calubid een door het leger opgemaakte lijst van "target persons" waar ook hijzelf opstaat.]


 

Bevrijde Wereld ondersteunt al bijna 10 jaar lang een programma voor voedselzekerheid op het Filippijnse eiland Samar. Via de opbouw van coöperatieven waarbinnen allerlei vormen van economische samenwerking tussen de boeren georganiseerd worden, geraken deze laatste minder afhankelijk van tussenhandelaren en grootgrondbezitters en kunnen ze tegenmacht opbouwen om op lange termijn een meer duurzame ontwikkeling af te dwingen.

 

Dat is blijkbaar niet naar de zin van conservatieve krachten binnen de Filippijnse samenleving. De situatie werd uitermate precair na de overplaatsing van de beruchte legergeneraal Palparan naar Samar eerder dit jaar. Met de regelmaat van de klok krijgen we sindsdien berichten over agressie en pesterijen door het leger en “onbekenden”. Eén van de coöperatieve winkels werd geplunderd en een paard en een aantal waterbuffels werden gestolen. Veel boeren worden in het oog gehouden tijdens vergaderingen en om hun dorpen in en uit te kunnen gaan of zelfs maar naar hun velden te stappen, moeten ze zich registreren en een geldige reden opgeven.

 

Nog erger echter is de recentste golf van moorden op progressieve activisten in Samar. Eerder dit jaar, naar aanleiding van de moorden op een mensenrechtenadvocaat, een dominee en een lokale boerenleider, schreef een medewerkster van SRAP ons: “Het is alsof de militairen de leiding hebben in ons land. Wij proberen ons aan te passen aan deze nieuwe situatie. We vinden manieren om de projecten te laten doorgaan. Maar we zijn er ons van bewust dat we extra maatregelen moeten nemen voor onze eigen veiligheid, want de militairen wijzen ook de NGO’s met de vinger. Het is duidelijk dat ze ook de activisten in de stedelijke centra aan het liquideren zijn. Soms kan ik niet anders dan denken aan de mogelijkheid dat we de volgenden zullen zijn. Misschien is dit de prijs die we moeten betalen”.

 

Haar vrees kwam op beangstigende wijze uit. Op 1 september was het de beurt aan hun voorzitter Norman Bocar, die tevens een actieve mensenrechtenadvocaat was.

 

Bevrijde Wereld laat dit niet zomaar gebeuren. De Filippijnse autoriteiten en de respectievelijke ambassades werden aangeschreven met een dwingend verzoek om de moord op Bocar zonder aarzelen te onderzoeken. Het patroon van moorden en andere mensenrechtenschendingen noodzaakt bovendien een meer algemene campagne tegen de straffeloosheid. Deze werd onlangs grondig gedocumenteerd tijdens een Internationale Solidariteitsmissie, waaraan ook Bevrijde Wereld deelnam.

 

Meer info:
Gerelateerde links over de situatie in Samar en de Internationale Solidariteitsmissie op de Filippijnse alternatieve nieuwssite Bulatlat:

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel