Vreugde om een waterput in Congo

Water is levensnoodzakelijk voor iedereen. De mensen van Lubumbashi waren bij een bevraging door onze partner ter plekke formeel: "Water hebben we nodig! We verliezen dagelijks vele uren aan het sleuren met jerrycans en bidons met water." Kinderen zijn dagelijks 2 tot 3 uur onderweg om water te halen.

Ongeveer ¾ van de Congolese bevolking heeft geen toegang tot drinkbaar water. Congo is nochtans een land dat rijk is aan water. Het bezit de helft van de waterreserve van heel het Afrikaans continent. Het probleem is dat er amper waterleidingen zijn, behalve dan voor de mijnen, die ontzaglijk veel water verbruiken voor hun productie...

Stel je voor dat je dagelijks met amper 20 à 40 liter water een huishouden moet doen: koken, kinderen wassen, de afwas doen, ... en dat allemaal met 4 emmers water. Ter vergelijking: in België gebruiken we dagelijks meer dan 120 liter water per persoon.Midden maart werd in Kigoma, een volkswijk aan de rand van Lubumbashi, een waterput in gebruik genomen door het Comité de Santé Populaire uit de wijk. Dat is een basisorganisatie van onze partner Etoile du Sud. Het boren en de installatie van de put was een kostelijke zaak (circa € 15.000). De mensen uit de wijk zijn dan ook bijzonder blij met "hun waterput". Het vergemakkelijkt het leven voor zo'n 2000 mensen een heel stuk. Jongeren uit de wijk willen een inspanning doen om ook naburige wijken te bedienen. Hiervoor hebben ze nog handkarren (€ 115/stuk) en jerrycans (€ 6/stuk) nodig zodat ze kunnen "leveren".

De inspanning om water tot bij de mensen te brengen is een onderdeel van het werk van het gezondheidscomité. Zij doen al geruime tijd aan gezondheidsopvoeding. Maar het is gemakkelijker om mensen te leren hun handen wassen voor elke maaltijd als het water ook bij de hand is! Het is dan ook de bedoeling om een hele gemeenschapswerking op te zetten rond het thema water, waarin verschillende groepen actief zijn: mannen voor het onderhoud, vrouwen voor sensibilisering, kinderen voor animatie.

Het onderhoud van zo'n put is niet goedkoop. De kosten voor filters en herstellingen lopen al gauw op tot € 375 per jaar. Een hele som voor mensen die een inkomen hebben van amper enkele dollars per dag.

Op termijn wil het gezondheidscomité van Kigoma samen met de bewoners ook betere toiletten gaan bouwen. En ze moeten met z'n allen ook iets doen aan de gebrekkige afwatering in de wijk. Een aantal rioleringen verstoppen regelmatig en dat geeft problemen bij hevige regenval. Voor de vrijwilligers is er dus nog werk aan de winkel. Maar het gaat de goede richting uit!

Lees ook het verslag op de blog van Usahidizi.* Deze waterput werd gerealiseerd samen met steun van de Vlaamse Overheid in het kader van het Vlaams Partnerschap water voor Ontwikkeling"


 

Viva Salud DOOR:

Deel dit artikel