Vrouwen van woorden. Woorden van vrouwen

vrouwenovervrouwen

Wordt de strijd voor rechten, voor gelijkheid, tegen racisme of voor vrije meningsuiting niet vooral door vrouwen gestreden? Is literatuur door vrouwen anders?

Kettly Mars, Scholastique Mukasonga en Bessora buigen zich over deze vragen. Elk op hun manier laten ze hun – doorgaans vrouwelijke – personages situaties beleven die hen confronteren met de realiteit van de wereld waarin ze leven.  

Op 14 december 2016 ontmoetten we deze straffe dames in Bozar.


kettly mars 


De Haïtiaanse schrijfster Kettly Mars werd geboren in Port-au-Prince, de stad waar ze vandaag woont. Ze begon haar carrière als dichteres in de jaren 1990 en ging vervolgens novelles en romans schrijven.

In haar jongste roman Je suis vivant, waarmee ze de Prix Ivoire won, kijkt ze in het hart van de Haïtiaanse samenleving. "Literatuur herinnert ons aan ons mens-zijn", vindt Kettly Mars.

Haar werk is dan ook vaak schrijnend realistisch. Ze schrijft over onderwerpen als liefde en sensualiteit, en stelt vragen bij de problematiek van de vrouwenrechten.


scholastique folder


Scholastique Mukasonga
werd geboren in Rwanda. Ze ontvluchtte haar land in de jaren 1970 en trok naar Burundi. Sinds 1992 woont ze in Frankrijk. Tijdens de genocide in Rwanda werden enkele van haar familieleden vermoord.

In haar jongste roman, Cœur Tambour schrijft ze over Nyabinghi, een vrouwelijke antikoloniale figuur die door de rasta’s werd bewonderd, via het personage Kitami, een succesvolle zangeres die Nyabinghi vereert.

Voor Scholastique Mukasonga is schrijven "een zang en een bevrijding, het is van levensbelang".


bessora


Bessora
is geboren in Brussel en de dochter van een Zwitserse moeder en Gabonese vader. Ze groeide op in Europa, de Verenigde Staten en Afrika.

Haar werk werd bekroond met de Fénéon prijs en de Grand Prix littéraire d’Afrique noire (belangrijke Afrikaanse prijs).

In 2016 kwam Le testament de Nicolas uit, die een geradicaliseerde 17-jarige volgt.

logos vrouwen

Deel dit artikel