Wonderbomen bieden ecologisch kerkhof perspectief

In Peru is de verkoop van de zaden en peulen een sterk toenemende inkomstenbron

In Paltas, een streek in Zuid-Ecuador, lijden boeren en burgers onder het groeiend watertekort. De klimaatverandering speelt een rol, maar de grootste oorzaak is mensenwerk. De omliggende bergen werden kaal gekapt. Het regenwater stroomt de hellingen af en dringt niet meer in de grond. Bronnen vallen droog, tekort aan irrigatiewater, oogsten mislukken, mensen trekken naar de stad. Maar ook daar vallen de kranen droog.

Het voordeel van zo'n crisissituatie is dat de mensen beseffen dat een grondige aanpak nodig is. Onder impuls van Naturaleza y Cultura International - een partner van Bos+ - werkten ze een globaal plan uit. Samen met de gemeente, de bedrijven en de scholen voeren ze bewustmakingsacties, leggen ze waterbekkens aan in de bergen en plannen ze een herbebossingscampagne.

Daarbij kunnen ze rekenen op een 'geheim wapen': de Caesalpinia spinosa, beter bekend als de tara.

Deze boom uit de Peruviaanse Andes kan op arme en droge grond groeien, doordat hij weinig water verdampt en stikstof uit de lucht als meststof (nitraat) in de bodem vastlegt. Maar er is meer.

De peulen en zaden van de tara zijn tegenwoordig 'hot'. Ze vinden steeds meer afzet in de voedingsindustrie, de geneesmiddelenindustrie, de cosmetica én ze bieden een ecologisch alternatief in de lederindustrie.

Pittige peulen

Uit de peulen haalt men de looistof tannine als ecologisch alternatief voor het schadelijke chroom, dat veel gebruikt wordt bij het soepel maken van leder. Ook de farmaceutische en de verfindustrie gebruiken deze tannines.

Gezochte zaden

De zaden zijn eetbaar en zeer gewild voor de productie van een gom die dient als verdikkingsmiddel of stabilisator in de voedingsindustrie. Taragom (E417) is sinds 1995 internationaal erkend als additief en vind je onder andere in roomijs, chocomousse en gelatine. Sinds kort wordt de gom ook gebruikt als vervanger van vetten waardoor de interesse nog meer is gegroeid. Een bekend cosmeticabedrijf wint uit de taragom bovendien galactosiden. Die reactiveren de jeugdigheid van de huid.

Participatieve aanpak is de sleutel

Een cruciaal element in het proces om de streek anders vorm te geven, zijn de ecoclubs. Dat zijn groepen jongeren van de lokale scholen die de bevolking bewust maken van het belang van het milieu, natuurbehoud, afvalvermindering en zuinig waterverbruik.

20.000 nieuwe boompjes worden jaarlijks aangeplant

Voor de herbebossing is hun inbreng cruciaal. Ze nemen de zorg voor de aanplantingen op zich. Elk jaar willen ze minstens 20.000 nieuwe boompjes aanplanten met een systeem van peter- en meterschap. Elk lid engageert zich om 20 boompjes te verzorgen. Dat betekent de boompjes vrijhouden van onkruid en ze in de droge maanden minstens twee keer water geven. Dat is geen kleine klus want ze moeten telkens de berg opklimmen.

Steunen

Meer

Deel dit artikel