Zij zagen het met eigen ogen

Peru

peru-vrouwen-pacopata-640

In mei trokken 18 schenkers en vrijwilligers drie weken door Peru. De reis combineerde enkele toeristische hoogtepunten met ontmoetingen met organisaties en activisten die op de steun van 11.11.11 en zijn lidorganisaties kunnen rekenen. Hier een terugblik van de deelnemers die naast de reiskost ook een steunbijdrage betaalden.

We verbleven twee nachten bij een boerenfamilie in het dorp Pacopata op zo'n 3600 meter hoogte. Op een avond vertelde onze gastheer hoe fel het leven er de voorbije jaren verbeterd was. Vijftien jaar geleden was er geen elektriciteit, geen stromend water, zelfs geen berijdbare weg. Het dorp was enkel te voet of per paard te bereiken. Veel families trokken naar de stad, want ze zagen er geen toekomst.

Tegenwoordig is er wel elektriciteit, stromend water, een kleuterschooltje, een lagere school en een berijdbare weg. Op het moment van ons verblijf was men er zelfs volop bezig een betonweg aan te leggen. Er staan nu ook een aantal sproeiers in de velden, zodat de boeren ook in de droge tijd kunnen telen.

In onze ogen zijn de mensen er nog altijd arm, maar zelf zijn ze heel tevreden. Alleen de gezondheidszorg kan nog veel beter, want zowel de volwassenen als de kinderen waren constant aan het hoesten.

Johan Vanhauwere, Zottegem

 

De werking van Cedep Ayllu heeft het meeste indruk op me gemaakt, vooral omwille van de tastbare resultaten. Je voelt dat hun personeel echt begeesterd is. Doordat we bij de boeren konden verblijven en hun dagdagelijkse werk meemaakten, werd alles ook tastbaar. Het was hartverwarmend te horen hoe hun levensomstandigheden verbeterd zijn.

Lidwina Oorts, Vremde

Ik wilde graag kennis maken met Peru, als toerist, maar ook als jarenlange vrijwilliger van 11.11.11. Mijn verwachtingen werden absoluut ingelost.

Peru is prachtig voor de toerist, maar op deze reis ging de ervaring veel dieper. De politieke situatie, de grote spreidstand tussen Lima en het binnenland, de asociale toestanden voor de kleine man. Hoop ook, en respect voor de organisaties ter plaatse die met veel energie werken aan empowerment van de campesinos.

Nu besef ik weer waarom het nodig is om telkens weer aan de kar te trekken!

Roos Van Compenolle, Kuurne

Onze verwachtingen werden overtroffen. We zagen hoe de bezochte partners met trots en fierheid het heft in eigen handen nemen en geloven in hun project. Het is bemoedigend om deze vorm van ontwikkelingssamenwerking te zien en te mogen ondersteunen. De praktijkvoorbeelden illustreren dat ontwikkelingssamenwerking daadwerkelijk werkt en absoluut noodzakelijk is.

Johan Vanroye en Lut Knoops, Opglabbeek

Wij maakten kennis met gedreven mensen, die niet aan de zijlijn gaan staan, maar zich engageren om mensenrechten te vrijwaren, milieuvervuiling tegen te gaan, de macht van de corrupten te breken, landbouwers te vormen, gewone mensen te verenigen en hen terug laten geloven in hun sterkte, met andere vormen van toerisme te experimenteren, racisme tegen te gaan ...

Hun strijd is gewoonlijk ongelijk, maar het ontmoedigt hen niet. Zo waren we onder de indruk van Red Muqui, een netwerk van organisaties die vechten tegen de onverschillige uitbuiting, vernederingen en vervuiling door de mijnbouwbedrijven. Deze mijnbouwbedrijven zijn machtiger dan de regering. Zij halen de gigantische rijkdommen aan ertsen uit de grond en laten een verwoest landschap achter met een vervuiling die alle verbeelding tart.

Red Muqui geeft de strijd niet op en blijft de getroffen bevolking ondersteunen om zich te verzetten tegen verdrukking en uitbuiting.

Het was heel boeiend en stimulerend om zoveel inzet voor een beter Peru te ervaren.

Hilde Gilot en Ludo Heselmans, Turnhout

 

Deel dit artikel