31 mei: Dag van Rechtvaardige Fiscaliteit


tax justice day"Belastingen zijn de prijs voor onze beschaving en voor onze sociale welvaartstaat. Het is de mooiste uitvinding van de democratie. Als verantwoordelijke burger wil ik die belastingen betalen. Als ze rechtvaardig zijn", zei vorig jaar filmregisseur Luc Dardenne tijdens de eerste Tax Justice Day op 31 mei 2011.

Op 31 mei 2012 organiseert het FAN (Financieel Actie Netwerk) haar tweede feestelijke Tax Justice Day, alhoewel er weinig reden is om te feesten want de aanvallen tegen de progressiviteit van ons belastingssysteem gaan gewoon door en het zijn nog steeds de gewone mensen die de meeste belastingen betalen.

Ook de nieuwe regering laat het grote geld verder ontsnappen. Redenen genoeg om actie te voeren!
De Olympische spelen komen er aan en dan worden er medailles uitgereikt. Wij gaan dat ook doen, maar niet alleen aan de winnaars. Wij gaan medailles uitdelen aan vele mensen met de boodschap van de Tax Justice Day.

Net zoals het met vele dingen gaat, zijn er twee kanten aan een medaille. Aan de ene kant heb je de openbare diensten, aan de andere kant moeten die betaald worden door de belastingen. Alleen is vandaag de belastingdruk totaal onrechtvaardig verdeeld.

Dit jaar gaan we op zoek naar een groot publiek, de treinreizigers, de gewone belastingbetalers, die dagelijks naar hun werk gaan met het openbaar vervoer.


 

Actie

FAN wil op 31 mei van 7u tot 9u 's morgens actie voeren voor rechtvaardige belastingen en verdediging van openbare diensten (zoals openbaar vervoer) en met zoveel mogelijk "belastingsspookjes" aanwezig zijn aan tenminste 14 treinstations: Oostende, Brugge, Gent, Aalst, Sint-Niklaas, Antwerpen, Hasselt, Genk, Mechelen, Mol, Geel, Turnhout, Herentals en Leuven.

Tezelfdertijd zullen de Franstalige vrienden van RJF (Réseau pour la Justice Fiscale) actie voeren aan de stations van Luik, Charleroi en Brussel Noord.

fan spookjeNa de lokale acties sporen zoveel mogelijk spookjes naar Brussel Centraal waar om 10u30 op het plein voor het Centraal Station een nationale persmeeting en ludieke actie met animatie wordt georganiseerd met uitreiking van drie Olympische medailles (goud, zilver en brons).


Waarom een Tax Justice Day?


PricewaterhouseCoopers (PwC), een bekende internationale accountant en belastingadviseur, berekent ieder jaar wanneer de "liberale Tax Freedom Day' valt. Dat is dan de dag waarop de Belg al zijn belastingen voor dat jaar heeft betaald. "Pas vanaf de dag nadien werkt hij voor eigen rekening", is de gedachte.

De Tax Justice Day van het FAN wil onderstrepen hoe belangrijk het wel is om belastingen te innen. Belastingen zijn een grote bron van inkomsten voor de overheid, die daarmee haar collectieve dienstverlening kan financieren, in het belang van de hele bevolking.

Het FAN vindt de boodschap van PwC populistisch en ongenuanceerd.
Zo vertelt de berekening niets over de belastingdruk in de enge zin van het woord omdat de socialezekerheidsbijdragen – betaald door werknemers, werkgevers en zelfstandigen – worden meegeteld.

De berekening van PwC zegt al evenmin iets over de erg ongelijke verdeling van de belastingdruk.
Arbeid wordt zwaar belast, kapitaal en vermogen veel minder. Stel dat we alleen kijken naar de vennootschappen. Die blijken op basis van hun gemiddelde effectieve aanslag al op 18 februari de Tax Freedom Day te mogen 'vieren'. Wie veel vermogen heeft, doet het nog beter. Voor hen valt de Tax Freedom Day al op de tweede dag van het jaar.


Publieke financiën zijn noodzakelijk voor een sterke publieke en sociale dienstverlening

We moeten komen tot een rechtvaardig fiscaal beleid dat de financiële verantwoordelijkheid erkent voor het gebruik van onze ondersteunende infrastructuur.

Het wordt tijd om de brutale aanvallen van de vermogenden over de hoge belastingsdruk te beantwoorden met meer rechtvaardige fiscaliteit, zoals een vermogenskadaster en vermogensbelasting, waarbij hen duidelijk wordt gemaakt dat het vooral de gewone werkende mensen zijn die het cement van de publieke welvaart gieten, waarop zijn hun particuliere rijkdom bij elkaar kunnen graaien.

En het wordt tijd dat de graaiers mee betalen voor het cement. Dat kan alleen door echte progressieve belastingen. Waarbij de sterkste schouders inderdaad eindelijk eens de zwaarste lasten gaan dragen. Dat kan niet zonder het invoeren van een vermogensbelasting.

We promoten vanaf nu elk jaar met veel overtuiging 'Tax Justice Day'. De Dag van de Rechtvaardige Fiscaliteit. Het FAN wil zo weerwerk bieden aan iedereen die pleit voor minder inkomsten voor de overheid.
Meer info:


De leden van het FAN zijn het ABVV, ACLVB, ACV, ATTAC-VLAANDEREN, BBL, FAIRFIN, KWB, LBC-NVK, LEF, Oxfam Solidariteit en 11.11.11.

Deel dit artikel