44 Syrische en internationale NGO's roepen op tot einde geweld in Idlib (Syrië)

idlib-HalfOfThem

In een open brief roepen 44 Syrische en internationale NGO's, waaronder 11.11.11, de VN-Veiligheidsraad op tot dringende actie om het escalerende geweld in Idlib een halt toe te roepen. België kan als lid van de VN-Veiligheidsraad een belangrijke rol spelen in de totstandkoming van een nieuw staakt-het-vuren, een einde aan aanvallen op civiele doelwitten en het verzekeren van volledige toegang voor humanitaire organisaties.

In en rond de provincie Idlib (Noordwest-Syrië) bevinden zich drie miljoen burgers. Sinds eind april 2019 is er sprake van een nieuwe en ongeziene geweldsescalatie, nadat het Syrische regeringsleger en Rusland een nieuw militair offensief inzetten in de provincie. Een groot deel van Idlib staat onder controle van Hayat Tahrir al Sham (HTS), een aan Al Qaida gerelateerde terreurgroep.

Ergste humanitaire ramp 21ste eeuw

De Verenigde Naties (VN) waarschuwden recent nog dat Idlib de "ergste humanitaire tragedie van de 21ste eeuw" kan worden. Volgens de VN sloegen de afgelopen weken al minstens 200.000 mensen op de vlucht voor het geweld. Dit aantal kan volgens hulporganisaties oplopen tot zeker 700.000 personen. Sinds eind april 2019 werden volgens de VN minstens 105 burgers gedood en 17 scholen vernietigd of beschadigd. Verschillende humanitaire organisaties schortten hun operaties op door de toenemende onveiligheid.

De recente aanvallen op ziekenhuizen maken deel uit van een systematische en doelbewuste regeringsstrategie, en staan volgens Amnesty International zelfs gelijk aan misdaden tegen de menselijkheid. Ook gewapende oppositiegroepen als HTS maken zich schuldig aan schendingen van het internationaal recht en zijn verantwoordelijk voor burgerdoden.

Burgers in de val

De helft van de drie miljoen burgers in en rond Idlib zijn mensen die eerder al (gedwongen) op de vlucht moesten slaan voor systematisch geweld in onder meer Aleppo, Ghouta en Deraa. Ze kunnen deze keer geen kant meer uit.

België zetelt sinds 1 januari 2019 voor twee jaar in de VN-Veiligheidsraad, waardoor de Belgische diplomaten in New York de situatie in Idlib op de voet volgen. België is samen met Duitsland en Koeweit één van de drie "penholders" over de humanitaire situatie in Syrië, wat betekent dat ons land in dergelijke dossiers een belangrijk initiatiefrecht heeft.

De afgelopen weken nam België al verschillende initiatieven om de VN-Veiligheidsraad bijeen te roepen over Idlib. Een belangrijke eerste stap, maar 11.11.11 roept België op om zijn diplomatieke inspanningen nog op te voeren en ervoor te zorgen dat de VN-Veiligheidsraad ook concrete actie onderneemt:

  • Een hernieuwd staakt-het-vuren en herstel van een eerder Turks-Russisch akkoord over een gedemilitariseerde zone in Idlib.
  • Een einde aan alle aanvallen op civiele doelwitten zoals ziekenhuizen.
  • Het verzekeren van volledige en onvoorwaardelijke toegang voor humanitaire organisaties, zoals voorzien in VN-Veiligheidsraadresolutie 2393.
  • Actieve steun aan de bemiddelingspogingen van VN-gezant Geir Pedersen.
 
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels