Bolivia telt haar doden na turbulente week

In Bolivia barstte afgelopen week het geweld in alle hevigheid los. In het noordelijke departement Pando kwamen minstens 17 mensen om het leven. Er zijn sterke aanwijzingen dat medewerkers van de departementale overheid een groep boerenleiders in een hinderlaag lokten. Naar verluidt verliep de actie in samenwerking met Braziliaanse en Peruaanse paramilitairen. Hoe het bloedbad precies tot stand kwam, is voorlopig nog onduidelijk. Bijna alle slachtoffers zijn boeren, die door kogels om het leven kwamen. Meer dan 50 boeren worden nog vermist. De boerenorganisatie vormt een belangrijke pijler van de MAS-regering van president Evo Morales.

Prefect Leopoldo Fernández uit Pando werd afgelopen dinsdag door het leger gearresteerd, samen met een tiental verdachten. De regering houdt prefect Leopoldo Fernández medeverantwoordelijk voor de moordpartij van afgelopen week, en wil stappen ondernemen voor strafrechtelijke vervolging. Fernández strijdt al enige tijd voor verregaande departementale autonomie, samen met drie andere departementen uit het oostelijke laagland. De dissidente prefecten willen zich losmaken van de regering-Morales.
Noodtoestand
In het departement Pando werd de noodtoestand uitgeroepen. Cobija, de hoofdstad van het departement, is nu onder controle van het overheidsleger. Die operatie verliep evenwel niet zonder slag of stoot. Bij aankomst op de luchthaven in Cobija werd een legervliegtuig beschoten. Bij de schermutselingen die daarop volgden, kwamen een soldaat en een evangelische priester om het leven.

In het oostelijke departement Santa Cruz bestormden groepjes jonge vandalen – onder leiding van de rechtse jeugdbeweging Union Juvenil Cruceñista (UJC) – een dertigtal overheidsgebouwen en kantoren van ontwikkelingsorganisaties. De gebouwen werden vernield of geplunderd. De UJC wordt gelinkt aan plaatselijke burgercomités en oppositiepartijen die zich willen losmaken van de centrale overheid in La Paz. Als reactie hierop blokkeerde de Morales-gezinde boerenorganisatie de toegangswegen naar Santa Cruz.

Vandaag werd door de regering-Morales opnieuw een dialoog opgestart met de prefecten van het laagland. Doelstelling is om een oplossing te vinden voor de aanslepende politieke impasse. De oostelijke departementen die ijveren voor meer autonomie, organiseren zich sinds kort onder de noemer Conalde, of de Nationale Raad voor Democratie. Behalve departementale autonomie, is ook de toekenning van extra belastinginkomsten uit de grondstoffenindustrie een belangrijk twistpunt. De regering heeft het afgelopen jaar de belastinginkomsten van de departementen gekortwiekt, om met het vrijgekomen budget ouderdomspensioenen te kunnen betalen.

Diplomatieke rel
Het conflict in Bolivia is allang geen binnenlandse kwestie meer. Philip Goldberg, de ambassadeur van de Verenigde Staten in Bolivia, werd afgelopen week het land uitgezet door de regering. Na de uitwijzing van Goldberg deed Washington hetzelfde met de Boliviaanse ambassadeur in de VS. Evo Morales beschuldigt de ambassadeur ervan samen te spannen met de rechtse oppositie in het oostelijke laagland. In de dagen voor dodelijke onlusten had Goldberg namelijk contacten met oppositie-prefecten uit het oostelijke laagland. Uit solidariteit met zijn Boliviaanse ambtgenoot zette ook Hugo Chavez de Amerikaanse ambassadeur op het vliegtuig. Verder maakte Chavez duidelijk dat Venezuela geen staatsgreep zou dulden in Bolivia, en dat Evo Morales kan rekenen op zijn militaire steun.

Onder leiding van de Chileense president Bachelet heeft de Unasur – een recent opgericht regionaal blok van Latijns-Amerikaanse landen – overlegd over de explosieve situatie in Bolivia. De Unasur verklaarde unaniem haar steun aan de regering-Morales. De vergadering veroordeelde de moordpartij in Pando en eiste de onmiddellijke teruggave van de ingenomen overheidsgebouwen. In de Unasur-bijeenkomst werden drie commissies opgericht: een onafhankelijke commissie die de massamoord in Pando zal onderzoeken, een commissie die de dialoog met de oppositie zal begeleiden en tenslotte een algemene commissie die – afhankelijk van de behoeften – ondersteuning zal bieden aan de Boliviaanse regering.

Jaap Op de Coul (Landenvertegenwoordiger in Bolivia)

Meer informatie en updates over de crisis in Bolivia lees je via www.mo.be

Met het overheidsprogramma 'Nul Ondervoeding' wil de Boliviaanse overheid de strijd aangegaan met ondervoeding. Het programma wordt ondersteund door tal van internationale organisaties en instellingen, waaronder ook de Belgische ambassade. Bevrijde Wereld tracht haar projecten op dit nationale voedselprogramma af te stemmen. Bevrijde Wereld hoopt dat haar partners en doelgroepen in Bolivia de ontwikkelingsprogramma’s kunnen voortzetten, ondanks de toenemende politieke tegenstellingen in Bolivia.

www.bevrijdewereld.be

Lees ook de vorige artikels over de politieke problemen in Bolivia:
Solidagro DOOR:

Deel dit artikel