Chaos dreigt in Guinee-Bissau na moord op president

De moord op João Bernardo Vieira, de president van het West-Afrikaanse Guinee-Bissau, betekent een nieuwe klap voor de broze democratie in Guinee-Bissau. Vieira werd vermoord door soldaten van het overheidsleger. Batiste Tagme Na Waie, de stafchef van het leger, werd een dag eerder om het leven gebracht door een granaataanval. De president en de opperbevelhebber van het leger waren al jarenlang politieke tegenstanders. Alles wijst in de richting van een wraakactie. Een machtsvacuüm dreigt in het geteisterde Guinee-Bissau.

De moord op Vieira gebeurde vond plaats na een aankondiging via de staatsradio. In het bericht werd bekendgemaakt dat generaal Batista Tagme Na Wai om het leven kwam bij een explosie in het hoofdkwartier van het leger. Het lijkt erop dat een groep militairen van de Balante-gemeenschap – waarbij ook generaal Tagme behoorde – de president in een vergeldingsactie om het leven bracht.

De generaal maakte deel uit van de militaire junta die in de jaren negentig Vieira – de toenmalige militaire leider – van de macht verdreef. Na de presidentsverkiezingen van 2005 kwam Vieira opnieuw aan de macht.

Structurele problemen
Guinee-Bissau kampt al enkele decennia met een aantal hardnekkige problemen. Er is geen openbare elektriciteitsvoorziening, drinkbaar water is een schaars goed. Regelmatig breken cholera-epidemieën uit. Het land bengelt helemaal achteraan de ontwikkelingsindex – vooral wat betreft kindersterfte en ondervoeding doet Guinee-Bissau het bijzonder slecht. Een rist staatsgrepen en een burgeroorlog deden het land de jongste decennia in een neerwaartse spiraal terechtkomen.

Guinee-Bissau heeft een lange geschiedenis van politieke onstabiliteit en staatsgrepen achter de rug. Eind jaren negentig woedde een burgeroorlog die de infrastructuur nagenoeg compleet vernielde. Functionerende overheidsinstellingen zijn nagenoeg onbestaande. De jongste jaren leek het land echter voorzichtig op weg naar een min of meer stabiele democratie.

Célestin Claeys, die op dit moment stage doet voor Bevrijde Wereld in Guinee-Bissau, schrijft op zijn blog: “Twee weken terug stond er nog een artikel in de krant, waarin stond dat het land nog nooit zo stabiel was geweest. De politieke leiders stonden elkaar niet langer naar het leven. In die analyse vergat men blijkbaar het leger.”

Filip Polfliet (Communicatiemedewerker Bevrijde Wereld)

Bronnen: IRIN/ICG/De Standaard

Volg de situatie in Guinee-Bissau via de blog van Célestin (stagiair Bevrijde Wereld)

Partners van Bevrijde Wereld in Guinee-Bissau

Bevrijde Wereld is één van de twee Belgische ngo’s actief in Guinee-Bissau. Sinds 2003 werkt Bevrijde Wereld in Guinee-Bissau nauw samen met centrale partner APRODEL, dat zich onder meer concentreert op watervoorziening, sanitair en kleinschalige landbouw.

www.bevrijdewereld.be

Steun de projecten van Bevrijde Wereld in Guinee-Bissau via Ello Mobile.
Solidagro DOOR:

Deel dit artikel