Dr. Salam Ismaïl, vanuit Bagdad: 'Het is hier horror!'

Dr. Salam Ismaïl is algemeen secretaris van de Doctors for Iraq Society, een partner van Geneeskunde voor de Derde Wereld in Irak. Hij was in september naar Londen gekomen voor een master’s studie in volksgezondheid, maar ik tref hem tot mijn verbazing op zijn Iraakse gsm: Dr. Salam zit in hartje Bagdad. “Ik ben moeten terugkomen voor mijn familie”, vertelt hij. “Een nonkel en een neef van mij zijn vermoord. Twee weken geleden is ons huis beschoten. Er zijn kogelgaten in elke kamer, tot zelfs in het bed van mijn zus. Ik heb mijn studies moeten laten voor wat ze waren, ik moet nu bij mijn familie en mijn mensen zijn.”


Dr. Salam klinkt nog gejaagder dan anders, hij vuurt zijn impressies op me af. “De toestand hier is afgrijselijk, nog erger dan ik had verwacht. Het is hier echt de totale horror. Bagdad is een spookstad. Elke dag worden nieuwe lijken van de straat opgeraapt. Je kan het nog nauwelijks riskeren om buiten te komen. Iedereen die maar enigszins kan, probeert weg te geraken uit Bagdad en het land te verlaten.”

Chapeau dan toch voor Dr. Salam, die juist naar Bagdad is teruggekeerd! Ik vraag hem of zijn medische hulporganisatie er nog wel kan werken. “Momenteel zijn we het geheel van onze activiteiten aan het evalueren”, antwoordt hij, “met onze verschillende afdelingen. Want we hebben ook werkingen in het westen en het verre noorden van Irak, en in Basra (in het zuiden, nvdr). Morgen vertrek ik naar Basra om ter plaatse de zaken te bekijken. We denken er sterk aan om onze uitvalsbasis te verleggen van Bagdad naar het westen of naar Basra, want in de hoofdstad is elke gezondheidswerking onmogelijk geworden. We willen in een van beide regio’s een nieuw, klein kliniekje opstarten in een armenwijk, en van daaruit onze werking uitbouwen. Advies en hulp daarbij zijn zeer welkom!”

Of hij nog een boodschap wil meegeven? Dr. Salam: “Wie denkt dat de Verenigde Staten, als bezettende macht, de zaken hier onder controle hebben, heeft het mis. Ook de Iraakse regering heeft elke controle verloren. Het zijn de gewapende sjiïetische milities die de wet stellen. Ze zaaien overal terreur. De zaken moeten hier dringend en grondig veranderen, want als het voortgaat zoals nu, is er geen enkele hoop voor Irak.”

-- www.intal.be | www.g3w.be

intal DOOR:

Deel dit artikel