Driekwart Amerikanen ziet oorlog in Irak fout lopen

Een recordaantal Amerikanen heeft geen goed oog meer in de oorlog in Irak. Zelfs bij de Republikeinen gelooft een meerderheid dat de militaire inspanningen de verkeerde kant opgaan. De populariteit van Bush zelf blijft deprimerend laag, zo blijkt uit een opiniepeiling van de New York Times en CBS News.


76 procent van de respondenten vindt dat de oorlog in Irak slecht loopt voor de Amerikanen. Een maand geleden bedroeg dat aandeel nog maar 66 procent. Maar liefst 47 procent oordeelt dat het conflict "heel slecht" evolueert voor de VS. Zelfs onder de respondenten die zich aanhangers noemen van de Republikeinse Partij van president Bush vindt nu 52 dat de zaak ten minste "enigszins" verkeerd loopt, 16 procentpunten meer dan midden april. Dat geeft aan dat de druk op Republikeinse parlementsleden toeneemt om het Irakbeleid van hun de president niet langer onvoorwaardelijk te steunen.

De resultaten van de peiling werden donderdag (24 mei) bekend gemaakt, kort voor het Amerikaanse parlement een bedrag van 100 miljard dollar goedkeurde dat het komende begrotingsjaar naar de militaire operaties in Irak en Afghanistan gaat. Dat was een opsteker voor Bush, maar de enquête is vernietigend.

Amper 30 procent van de respondenten vind dat Bush goed werk aflevert als president. Dat resultaat ligt maar net boven het diepterecord van 28 procent dat Newsweek optekende bij een peiling eerder deze maand, en duidelijk onder het gemiddelde van 35 procent van alle belangrijke peilingen van dit jaar.

Bijna niemand gelooft in de 'surge'-strategie, de 30.000 extra manschappen die de Amerikaanse regering tegen half juni in Irak wil hebben om het geweld tussen de grote geloofsgemeenschappen in Bagdad de kop in te drukken. Amper een vijfde van de respondenten denkt dat de strategie, die sinds februari geleidelijk wordt uitgevoerd, de situatie in Irak verbetert.

De enquête, die de voorbije dagen werd afgenomen, geeft aan dat ongeveer 61 procent van de Amerikanen nu gelooft dat de invasie in Irak fout was. Een dikke maand geleden was nog maar 51 procent van de respondenten in een CBS-peiling die mening toegedaan.

De Democratische meerderheid in het Amerikaanse parlement botste tot hiertoe op het veto van president Bush bij pogingen om een tijdsschema vast te leggen voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak. Maar de Democraten willen een nieuwe poging wagen bij de stemming over nieuwe financieringsbesluiten voor 2008, die deze zomer behandeld worden. Van de mensen die door CBS en de New York Times bevraagd werden, is 63 procent het eens met de Democratische eis dat de Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak weg moeten zijn tegen eind 2008.

Bijna zeven op tien respondenten vinden wel dat Amerika de oorlog tegen de opstandelingen in Irak moet blijven financieren, maar alleen als de Iraakse regering vorderingen maakt bij de nationale verzoening en in de strijd tegen de rebellen. IPS (PD/MC)

IPS DOOR:

Deel dit artikel