Gambiaanse president Jammeh claimt genezing AIDS-patiënten

De Gambiaanse president Yahya Jammeh claimt dat hij AIDS/HIV kan genezen door middel van een geheime mix met geneeskrachtige kruiden. De behandeling duurt drie dagen tot een maand. Het genezen van astma neemt niet veel meer dan vijf minuten in beslag. AIDS-specialisten steigeren en bestempelen de praktijken van Jammeh als hoogst onwetenschappelijk en ronduit gevaarlijk.

Jammeh startte vorige maand met de genezing van negen AIDS -en HIV-patiënten. De behandeling door de president duurt amper drie dagen. Na die tijd zou de AIDS-patiënt negatief testen, en dus genezen zijn. Het Gambiaanse staatshoofd heeft geen doktersopleiding achter de rug, maar beschikt naar eigen zeggen over een uitgebreide kennis van traditionele Afrikaanse kruidentherapie. Wat precies de samenstelling van het brouwsel is, blijft voorlopig geheim. De WHO (World Health Organisation) verzocht de Gambiaanse overheid reeds om meer informatie omtrent de behandeling, maar die vraag viel in dovemansoren.

Witch doctor

Het Gambiaanse staatshoofd verdedigde zijn hoogst controversiële behandeling. “I am not a witch doctor. In fact, you cannot have a witch-doctor. You are either a witch or a doctor,” aldus het staatshoofd dat 12 jaar terug via een staatsgreep aan de macht kwam. Jammeh verzekert dat hij elke besmette patiënt in leven kan houden. Ook Tamsir Mbowe – de Gambiaanse minister van volksgezondheid – en een universiteitsdocent schaarden zich achter de wonderbaarlijke genezingen van hun president. Op de staatstelevisie bewieroken genezen verklaarde patiënten de president en zijn spectaculaire behandeling. Sam Sarr, hoofdredacteur van het Foroyaa-dagblad in Banjul, is één van de weinige kritische stemmen: “In Gambia geloven nog heel wat mensen in fetisjisme. Voor hen is het dus niet zo’n grote stap aan te nemen dat de president over bovennatuurlijke krachten beschikt om mensen te genezen.”

Gevaar voor de bevolking

Jerry Coovadia, een Zuid-Afrikaanse AIDS/HIV-specialist, betreurt de onwetenschappelijke gang van zaken in Gambia. “De hele situatie is gehuld in een waas van geheimdoenerij. Zo steekt wetenschap niet in elkaar,” aldus Coovadia. Hij wijst erop dat het voorlopig onmogelijk is om de negatieve impact van Jammehs praktijken te meten, maar het zou de bevolking kunnen aanzetten tot risicovol seksueel gedrag, in plaats van preventieve maatregelen te nemen tegen AIDS –of HIV-besmetting. Op die manier komen jarenlange campagnes tegen AIDS/HIV op de helling te staan. Door toedoen van Jammeh dreigt de klok dus te worden teruggedraaid in de strijd tegen het dodelijke virus. Iets meer dan 2 procent van de Gambiaanse bevolking is besmet met AIDS of HIV.

Een krachtig antwoord van de internationale gemeenschap blijft voorlopig uit. UNAIDS onderzoekt de zaak, maar stuit daarbij op een weinig bereidwillige houding van de Gambiaanse autoriteiten. De organisatie hoopt één van de komende dagen een krachtig statement te maken tegen de dubieuze genezingspraktijken van Jammeh.


Bronnen:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/6323449.stm
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/02/03/wgambia03.xml
http://www.irinnews.org/report.asp?ReportID=57601&SelectRegion=West_Africa&SelectCountry=Gambia
http://www.statehouse.gm/hiv-treatmnt-rsult_310107.htm (website Gambiaanse overheid)

 

www.bevrijdewereld.be

Deel dit artikel