Hoe de ongelijkheid in Europa steeds groter wordt

ongelijkheid oxfam rapport wef2015 bis

Europa is één van de meest welvarende continenten in de wereld. Toch lopen 123 miljoen mensen – 1 op de 4 Europeanen – het  risico op armoede of sociale uitsluiting. Hoe kan dat? Oxfam schreef er een rapport over. 

Overal besparingen

Sinds de financiële crisis voeren veel Europese regeringen een bezuinigingsbeleid. Politici verlagen de budgetten voor publieke diensten. Ze beslissen om openbare diensten te privatiseren en arbeidsmarkten te dereguleren.

De gevolgen zijn groot. In Ierland, bijvoorbeeld, is het budget voor publieke gezondheidszorg is in 6 jaar tijd met 12% gedaald, en dat komt de kwaliteit van de zorg niet ten goede.

Oneerlijke belastingsystemen

Progressieve belastingsystemen (waarbij mensen met een hoger inkomen meer bijdragen) kunnen ongelijkheid wegwerken. Zweden is daarin de kampioen van Europa, want het slaagt erin om met progressieve belastingen de inkomensongelijkheid te verlagen met 53%.

Oneerlijke belastingsystemen kunnen ongelijkheid net in de hand werken. Neem nu Spanje, waar de belastingdruk erg ongelijk verdeeld is. Maar liefst 90% van de belastinginkomsten wordt betaald door normale burgers en gezinnen, terwijl belastingen op grote bedrijven goed zijn voor slechts 2% van de totale belastinginkomsten.

Onderonsjes tussen politici en rijken

Grote bedrijven en rijke individuen zijn beter vertegenwoordigd in adviesgroepen op Europees niveau en hebben meer geld om politici van hun argumenten te overtuigen.

De financiële sector spendeerde in 2013 maar liefst 120 miljoen euro aan lobbywerk op Europees niveau. Met succes, want de sector slaagt er al jaren in om een financiële transactietaks tegen te houden in Europa - hoewel meer dan 1 miljoen (!) burgers via petities zo’n taks eisen.

Vrouwen en migranten eerste slachtoffers

Vrouwen lopen een groter risico op armoede, zelfs wanneer ze voltijds werken. Europese vrouwen verdienen gemiddeld 16% minder voor gelijkaardig werk dan mannen.

Ook migranten hebben het vaak zwaar te verduren. In België loopt 40% van de migranten het risico op armoede of sociale uitsluiting.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels