In 2016 bezit 1 procent rijken meer dan de rest van de wereldbevolking

ongelijkheid oxfam rapport wef2015

In 2016 is het gezamenlijk vermogen van de rijkste 1 procent van de wereld, groter dan het gezamenlijk vermogen van de overige 99 procent van de wereldbevolking. Dat staat in een rapport van Oxfam dat verscheen naar aanleiding van het Wereld Economisch Forum dat van start ging in Davos.

De rijkdom op deze wereld geraakt steeds meer geconcentreerd in handen van een kleine elite.  Het rapport, gebaseerd op gegevens van Credit Suisse, duidt  2010 aan als kanteljaar. Sinds dat jaar neemt de rijkdom van de 1 procent rijksten van deze aarde snel toe.

In 2009 bezat de rijkste 1 procent van de wereld 44 procent van het mondiale vermogen, in 2014 is dat gestegen naar 48 procent. Indien deze evolutie zich doorzet zal 1 procent van de wereldbevolking in 2016 meer dan 50 procent van alle rijkdom op deze wereld bezitten.

Deze kleine elite is hoofzakelijk actief in de financiƫle en verzekeringswereld en de pharmaceutische sector. Miljoenen dollars worden gespendeerd aan lobbywerk voor gunstige belasting en budgettaire regelgeving in het voordeel van de bedrijven maar in het nadeel van het algemeen belang.

Oxfam pleit er dan ook voor om ongelijkheid bovenaan de internationale agenda te plaatsen. In oktober vorig jaar lanceerde ze de campagne 'Even it up' waarin ze de wereldleiders opriepen om iets te doen aan de toenemende ongelijkheid. Een oproep die ze nu herhalen bij de start van het Wereld Economisch Forum. 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels