Iraakse dokters moeten onderduiken

Naar schatting 70 procent van de Iraakse dokters is het land ontvlucht na aanhoudende doodsbedreigingen. De artsen die gebleven zijn, sluiten zich thuis op uit angst voor een aanslag.


“Ik werd met de dood bedreigd omdat ik aan het werk was voor de Iraakse regering”, vertelt dokter Thana Hekmaytar. Ze werkt al vijf jaar als hoofd- en nekchirurg in het Sint-Raphael Bagdad. Maar het is niet makkelijk als vrouw en dokter, zegt ze. Veel vrouwen worden steeds meer onderdrukt omdat de overheid minder seculier geworden is. Bovendien is Irak er sinds de invasie steeds chaotischer op geworden. “Het is met name moeilijk voor vrouwelijke artsen”, zegt ze. “Grote groepen binnen Irak willen dat we als vrouwen gewoon binnen blijven, en al helemaal niet dat we een professionele carrière hebben”.“Er zijn dokters ontvoerd en zoveel anderen zijn gevlucht”, zegt Khaleb, manager in het ziekenhuis. Artsen vormen een doelwit voor ontvoering omdat ze meer verdienen dan het gemiddelde en dus een hoger losgeld kunnen opleveren. “Ik heb speciale beveiliging moeten vragen om het ziekenhuis te beschermen”, zegt Khaleb. “Vervolgens ben ik naar Jordanië gereisd om onze dokters te overtuigen terug te keren. Sommigen hebben dat gedaan, maar ze wonen in het ziekenhuis en komen nooit buiten. Dat is al zo sinds 2005. Om de twee maanden bezoeken ze hun gezinnen in Jordanië.”

Doodsbedreiging

Dokter Hekmaytar is een van de artsen die door Khaleb overtuigd werd om terug te keren. “Niemand vindt het natuurlijk leuk om haar land te verlaten”, zegt ze. “Ik was erg droevig. Nu ben ik dankbaar terug te zijn, maar ik wou dat het niet onder deze moeilijke omstandigheden was.”Dr. Hekmaytar is christelijk en kreeg twee keer een schriftelijke doodsbedreiging. De eerste keer in een brief die eiste dat ze zich bekeerde tot de islam, de tweede keer in een brief die eiste dat ze een hoofddoek zou dragen. In de tweede enveloppe zat ook een kogel. Ook haar collega Shakir Mahmood Al-Robaie verhuisde met zijn familie naar Jordanië na een brief met een kogel en kwam later zelf terug om voor een inkomen te zorgen.

Leegloop

De Iraakse overheid schat dat er in het land 36.000 dokters aan het werk waren voor de Amerikaanse invasie in 2003. Het grootste deel daarvan vluchtte naar andere Arabische landen, meestal Jordanië en Syrië. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zouden tijdens de Amerikaanse bezetting 628 gezondheidsmedewerkers gedood zijn, maar algemeen wordt aangenomen dat dat cijfer veel hoger ligt, en er zijn nog veel grotere aantallen artsen ontvoerd of gefolterd. De gezondheidszorg kreunt onder het enorme gebrek aan artsen, specialisten in het bijzonder, maar ook aan materieel en geneesmiddelen. Patiënten zijn vaak gedwongen om zelf hun geneesmiddelen te kopen op de zwarte markt.

BRON:
http://www.ipsnews.be

IPS DOOR:

Deel dit artikel