Jaarinkomen van 100 rijkste mensen volstaat om armoede vier keer uit te roeien


wef poetsvrouwVolgens Oxfam moeten de politieke leiders de ongelijkheid in de wereld minstens trachten terug te dringen tot het niveau van 1990.

Een enorme toename van extreme rijkdom en superhoge inkomens verergert de ongelijkheid en maakt het haast onmogelijk om de armoede in de wereld aan te pakken. Deze waarschuwing gaf Oxfam mee met een rapport dat zij aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in Davos publiceerde.


 

Onethisch en slecht voor de economie

Met de 240 miljard dollar netto die de 100 rijkste miljardairs in 2012 vergaarden, zou de extreme armoede vier keer kunnen uitgeroeid worden, zo stelt het Oxfam-rapport 'The cost of inequality: how wealth and income extremes hurt us all'.  Oxfam roept de wereldleiders op de huidige inkomensongelijkheid te beteugelen en zich in te zetten om de ongelijkheid op z'n minst terug te dringen tot het niveau van 1990.

De rijkste één percent hebben hun inkomen de voorbije 20 jaar met 60 percent weten te verhogen. En de financiële crisis versnelde dit proces nog in plaats van het af te remmen.

Oxfam waarschuwde dat de extreme rijkdom en superhoge inkomens niet enkel onethisch zijn, ze zijn ook niet goed voor de economie, leiden tot politieke ondermijning, sociale verdeeldheid én schade voor het milieu.

Jeremy Hobbs, Algemeen directeur van Oxfam International: "We kunnen niet langer beweren dat rijkdom scheppen voor enkelen uiteindelijk iedereen ten goede komt. We zien maar al te vaak het omgekeerde."

"De concentratie van grondstoffen in de handen van de één percent rijksten doet de economische activiteit dalen en bemoeilijkt het leven van alle anderen. Vooral wie onderaan de economische ladder zit, betaalt het gelag."

"Basisgrondstoffen als water en land worden in onze wereld steeds schaarser. We kunnen het ons gewoon niet veroorloven de voorzieningen in enkele handen te concentreren, terwijl al de anderen moeten wedijveren om de restjes."

Zij die tot de rijkste één percent behoren, zouden naar schatting 10.000 keer meer vervuilen dan de gemiddelde VS-inwoner.

 

 

Een wereldwijde New Deal nodig

Oxfam stelt dat de wereldleiders lessen moeten trekken uit de huidige successen van landen als Brazilië dat snel groeide maar tegelijk ook de armoede verminderde.

Of er is het historische succes van de Verenigde Staten in de jaren 1930, toen president Roosevelt zijn New Deal lanceerde om de ongelijkheid te verminderen en gevestigde belangen aan te pakken. Zoals Roosevelt waarschuwde "betekent de politieke gelijkheid die we veroverd hebben niets zolang er economische ongelijkheid is".

Jeremy Hobbs: "We hebben een globale New Deal nodig om decennia van groeiende ongelijkheid te counteren. Bij wijze van eerste stap zouden de wereldleiders zich er formeel moeten toe verbinden om de ongelijkheid terug te dringen tot het niveau van de jaren 1990.

"Van de belastingparadijzen tot een zwakke arbeidswetgeving,... noem maar op. De rijksten profiteren van een economisch systeem dat helemaal afgestemd is op hun belangen. Het wordt tijd dat onze leiders dit systeem veranderen, zodat het alle mensen dient en niet enkel een beperkte groep van superrijken."

Door de belastingparadijzen op te doeken – waar nu zo'n 32 biljoen dollar of een derde van de wereldwijde rijkdom schuil gaat – zouden er 189 miljard dollar extra aan belastinginkomsten vrijkomen.

Behalve het afbouwen van de belastingparadijzen zou een wereldwijde New Deal nog het volgende kunnen bevatten:
  • de omkering van de trend naar meer vormen van degressieve belasting,
  • een minimum belastingtarief voor bedrijven op wereldvlak,
  • maatregelen om lonen te stimuleren in plaats van de opbrengsten uit kapitaal,
  • meer investeringen in gratis overheidsdiensten en sociale vangnetten.


Meer info:
BRON: Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel