Klokkenluiders LuxLeaks ook in beroep veroordeeld

Antoine-Deltour

LuxLeaks klokkenluiders Antoine Deltour en Raphaël Halet werden vandaag, 15 maart, in beroep veroordeeld door een Luxemburgse rechtbank. Hoewel de nieuwe straffen van 6 maanden voorwaardelijk voor Deltour en een geldboete voor beiden minder streng zijn dan de veroordeling in eerste aanleg, betreurt 11.11.11 deze uitspraak. Het middenveld roept overheden op om het probleem - de grootschalige belastingontwijking door multinationals blootgelegd in de LuxLeaks - aan te pakken in plaats van de boodschappers te vervolgen. Klokkenluiders die in het algemeen belang handelen, dient men niet te straffen maar te beschermen.

LuxLeaks

In wat bekend werd als LuxLeaks brachten voormalige werknemers van PriceWaterhouseCoopers (PwC) Antoine Deltour en Raphaël Halet samen met journalist Eduard Perrin honderden geheime afspraken (zogenaamde 'rulings') tussen Luxemburg en bedrijven als Apple, Ikea en Pepsi aan het licht. Deze afspraken stelden bedrijven in staat om miljarden euro belastingen te ontwijken door winsten te verschuiven tussen verschillende filialen en zo hun belastingen te verlagen tot soms minder dan 1%.

Klokkenluiders veroordeeld

In reactie op deze onthullingen eiste de openbare aanklager in Luxemburg een veroordeling van 10 jaar celstraf voor de twee ex-medewerkers van PwC, voor diefstal van gegevens en schending van geheimhoudingsregels. In juni 2016 veroordeelde een Luxemburgse rechtbank Deltour en Halet respectievelijk tot celstraffen van 12 en 9 maanden met uitstel en een geldboete van 1.500 en 1.000 euro, waartegen zij beroep aantekenden.

Bij de start van het nieuw proces in december 2016 trok 11.11.11 samen met meer dan honderd activisten uit 20 Europese landen naar Luxemburg om te demonstreren voor een betere bescherming van klokkenluiders. Vandaag werden de klokkenluiders opnieuw veroordeeld, tot 6 maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 1.500 euro voor Antoine Deltour en een boete van 1.500 euro voor Raphaël Halet. Betrokken journalist Edouard Perrin werd net als in de rechtszaak in eerste aanleg vrijgesproken. Hoewel de nieuwe straffen voor de klokkenluiders minder streng zijn dan in eerste aanleg, betreurt 11.11.11 deze uitspraak. Omwille van het geheime karakter van de afspraken was het lekken van data in dit geval de enige manier om multinationals die zich schuldig maken aan grootschalige belastingontwijking te ontmaskeren, waarmee de klokkenluiders de samenleving een enorme dienst bewezen. Europees Commissaris voor Mededinging Margarethe Vestager verklaarde dat "iedereen de klokkenluiders en journalisten dankbaar moest zijn". 11.11.11 roept op tot een wettelijk kader om klokkenluiders die het algemeen belang dienen, te beschermen in plaats van te vervolgen.

Nood aan transparantie

In de grond van de zaak zou de informatie onthuld in het LuxLeaks-schandaal geen geheim mogen zijn. Burgers zouden het recht moeten hebben om te weten waar multinationals zaken doen en hoeveel belastingen ze betalen. Daarom is het belangrijk dat overheden multinationals verplichten om te publiceren hoeveel omzet en winst ze maken en hoeveel belastingen ze betalen, apart voor ieder land waar ze actief zijn. Bovendien moet deze informatie transparant en openbaar beschikbaar zijn, zoals reeds een jaar geleden voorgesteld door de Europese Commissie (voorstel voor publieke land-per-landrapportering voor multinationals van 12 april 2016). 11.11.11 roept bevoegd minister Peeters en de Belgische leden van het Europees Parlement op om snel werk te maken van een akkoord over deze richtlijn.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels