Nieuw onderzoek van Oxfam brengt belastingontwijking farmabedrijven aan het licht

Belastingontwijking door farmareuzen

Nieuw onderzoek van Oxfam laat zien dat 4 farmaceutische bedrijven (Abbott, Johnson & Johnson, Merck, and Pfizer) vermoedelijk systematisch hun winsten oppotten in belastingparadijzen.

Door die belastingontwijking mislopen ontwikkelingslanden naar schatting meer dan 100 miljoen dollar per jaar. Dat geld is dringend nodig om tegemoet te komen aan de gezondheidsnoden van de mensen in die ontwikkelingslanden.

Tegelijkertijd vragen de farmaceutische bedrijven structureel te hoge prijzen voor hun geneesmiddelen. 

De farmareuzen zetten ook massale lobby-operaties op om de belastingregels in hun voordeel te draaien, en om hun schadelijke belastinggedrag in te passen in legale wetten, kaders en belastingdeals.

Belastingontwijking, hoge prijzen voor geneesmiddelen en lobbyen voor gunstige belastingregels: deze praktijken van farmabedrijven vergroten de kloof tussen arm en rijk, tussen mannen en vrouwen, en tussen meer ontwikkelde economieën en economieën in ontwikkeling.

 

En onze gezondheid dan?

De slachtoffers van deze praktijken zijn gewone mensen zoals wij. In de Verenigde Staten of België, maar ook in India en Colombia.

Want: als multinationals belastingen ontwijken, hebben overheden minder geld voor diensten die iederéén ten goede komen, zoals goede gezondheidszorg. Eerlijke belastingen geven mensen die het moeilijk hebben de kans om een dokter te raadplegen of een ziekenhuis te bezoeken. Zo'n diensten kunnen miljoenen mensen helpen om uit de armoede te raken.

Farmabedrijven en andere multinationals zullen hun praktijken alleen veranderen wanneer wij, de klanten, dat vragen.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels