Radio Cordillera - Hoever reikt de stem van de Filippijnse boer?

Twee weken lang reisden videoreporter Roel Nollet en Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) doorheen de Filippijnse Cordillera voor de productie van de nieuwe televisiedocumentaire Radio Cordillera. Met een lokale community radio trokken ze langs afgelegen dorpen op zoek naar sterke, harde en hoopvolle boerenverhalen achter de projecten van Bevrijde Wereld en de Provincie Oost-Vlaanderen. Hoever reikt de stem van de Filippijnse boeren? Binnenkort te zien op een televisiescherm bij u in de buurt!

Dit project kadert in het partnerschap tussen de Provincie Oost-Vlaanderen, Bevrijde Wereld en de Filippijnse partners in de Cordillera.

Radio-Cordillera.jpg
© Sofie Van Der Straeten
 Bekijk hier de volledige fotoreportage over Radio Cordillera
Enkele sneak previews:
Foto 1 eddie.jpg
We gaan mee met Eddie naar zijn rijstakker. Elk jaar ziet hij zijn oogst dalen. Nieuwe ziektes tasten zijn veld met genetisch gemanipuleerde rijstvariëteiten aan. De chemische meststoffen die hij van de overheid kreeg, blijken niet meer te werken. Als het zo verdergaat, moet hij zijn varken verkopen om zijn familie te kunnen onderhouden.
 
Foto 4 waterval.jpg
'Vroeger sliepen we 's nachts buiten om er zeker van te zijn dat het water tot bij de rijstvelden geraakte. Dat hoeft nu niet meer. Het hele dorp werkte samen om het irrigatiekanaal te vernieuwen. We kunnen de rijstvelden zelfs uitbreiden.'
'De overheid laat ons volledig in de steek. Hun eigen belang is het enige wat hen interesseert.' Pablo test de community radio.
Overal waar we komen staat een rijkelijk gevulde tafel voor ons klaar, met gevarieerde en voor ons vaak nog onbekende gerechten. Je zou haast denken dat hier geen honger is. Het hele dorp werkt echter samen om ons toch een goede maaltijd te kunnen aanbieden. Ook al komen ze erna in de problemen en is het voor hen crisis. Honger is hier een taboe.
Mannen, vrouwen, jong en oud sleuren met zware zakken. We zijn niet welkom met onze camera. Dit mijnbouwdorp staat onder druk.
De meeste boeren in het dorp Gumhang zitten tot over hun oren in de schulden. Ze moeten de kost voor hun zaden en de chemische meststoffen afbetalen. In totaal heeft boer Pio vier soorten pesticiden nodig om zijn oogst op niveau te houden. Als de boeren niet kunnen betalen, zit er niets anders op dan hun grond te verkopen aan hun leverancier. Dan hebben ze geen enkel recht van spreken meer.
Oogsten in Gumhang. Deze groenten worden verhandeld op de markt.
Veel boeren zijn volledig afhankelijk van de 'middlemen':zij bepalen de marktprijs en houden het grootste deel van de winst.
Mac maakte een protestlied tegen de genetisch gemanipuleerde maïs. 'Ik raad het iedereen af. Het bezorgt je alleen maar schulden.'


Solidagro DOOR:

Deel dit artikel