Sint-Niklase scholen liggen wakker van het watertekort in de wereld

De Sint-Niklase middelbare scholen Carolus en Berkenboom schieten in februari in actie voor een waterproject in Senegal van de Sint-Niklase ngo Bevrijde Wereld. En ze zijn niet alleen. Volgend schooljaar zullen nog meer Sint-Niklase scholen zich omdopen tot waterbewuste scholen via het educatieve traject 'Loop naar de pomp?! Jongerenwerkster bij Bevrijde Wereld, Charlotte, vertelt er ons alles over.

sany0348De Sint-Niklase scholen liggen blijkbaar wakker van de waterproblematiek in de wereld?
"Het leuke is inderdaad dat de ideeën vanuit de leerlingen zelf kwamen. De jongeren van Carolus en Berkenboom die afgelopen zomer meegingen op inleefreis naar Senegal, zagen hoe het leven van hun Senegalese leeftijdsgenoten beïnvloed wordt door het gebrek aan water. Niet in elk huis is er een kraan met drinkwater aanwezig. Naar de pomp om water lopen is er een zware dagtaak. Vooral meisjes zijn er vaak uren mee bezig, en kunnen daardoor niet naar school. Het besef kwam bij onze Belgische jongeren hoe lichtzinnig wij soms omgaan met drinkbaar water. Daarom wilden ze over hun ervaringen in Senegal vertellen, en willen ze hier werken aan de bewustmaking rond duurzaam watergebruik."

De leerlingen zullen ook geld inzamelen voor een waterproject in Senegal dat jongeren zelf zullen uitvoeren. Kan je daar eens wat meer over vertellen?
"De 25 Sint-Niklase jongeren die deze zomer op inleefreis gaan naar Senegal, zullen samen met de Senegalese jongeren een vorming volgen over hoe je kan onderzoeken of het water in een dorp drinkbaar is of niet. En wat je eraan kan doen om de risico's op besmetting te beperken. De Senegalese jongeren zullen de watertest eerst toepassen in hun dorp, en dan samen met de Belgische jongeren aan de slag gaan. Om de actie financieel te steunen, zullen de leerlingen uit de tweede graad van Carolus in februari badeendjes verkopen. De leerlingen van de derde graad van Berkenboom organiseren een concert ten voordele van dit project."

Is dat niet moeilijk voor jongeren om zelf zo een watertest uit te voeren?
"Nee, dat is net het sterke eraan. Bevrijde Wereld werkt samen met Hach-Lange, een internationaal bedrijf gespecialiseerd in wateranalyse. Zij leerde de partners van Bevrijde Wereld in West-Afrika die test te gebruiken, waarmee iedereen - dus ook de jongeren - op een eenvoudige manier in 24 uur kan onderzoeken of drinkwater zuiver of besmet is. Dit is een ingrijpende verbetering op het West-Afrikaanse platteland, waar het vaak weken tot maanden wachten is op resultaten van een labo."

Welke acties gaan de scholen doen om geld in te zamelen voor dit waterproject?
"Beide scholen gaan deze week van start met hun acties. In Carolus geeft Bevrijde Wereld nu woensdag en donderdag infosessies over het project waarna ze van start gaan met de verkoop van badeendjes aan 1 euro per stuk. Begin maart houden ze een slotmoment waarop het eindbedrag wordt aangekondigd. In Berkenboom houden we nu vrijdag een infosessie. Zij houden op maandag 5 maart een actiedag met Afrikaanse workshops, zoals koken, djembé, dans, en een discussiespel over ontwikkelingssamenwerking. De leerlingen betalen 5 euro om deel te nemen. De opbrengst gaat naar het waterproject van Bevrijde Wereld."

Naast Carolus en Berkenboom zullen nog heel wat Sint-Niklase scholen volgend schooljaar rond het thema water werken, in het kader van het project 'Loop naar de Pomp?!'.
"Inderdaad! 'Loop naar de pomp?!' is een samenwerkingsproject met ngo PROTOS, en andere partners. Onze droom is om er een echt project van te maken voor alle Sint-Niklase scholen. Elk op hun eigen manier, maar met een gezamenlijke slotdag op Wereldwaterdag 22 maart 2013. Solidair met de waterdraagsters in het Zuiden zouden we een optocht doen naar de Houtbriel waar vroeger de Sint-Niklase stadspomp stond. We sluiten af met een concert als bedanking voor de inspanningen die de deelnemende scholen een heel jaar door zullen leveren rond waterbesparende maatregelen en sensibilisering van hun leerlingen."

Wat mogen de leerlingen allemaal verwachten als hun school meedoet aan 'Loop naar de pomp?!'?
"Elke school mag dit invullen zoals ze zelf wil en kan. Samen met een projectcoach vanuit 'Loop naar de pomp', kunnen we een watertraject op maat uitstippelen. Als startmoment komt er een grafisch ontwerper naar de school om samen de leerlingen een waterbanner voor aan de schoolpoort te ontwerpen. Gedurende het hele schooljaar kunnen de klassen gebruik maken van een gratis begeleid aanbod en educatief materiaal. Leerlingen gaan op watersafari in de supermarkt, spelen een inleefspel over water in het Zuiden, de school laat een waterscan uitvoeren door achitecten,... Alles kan, niets moet! Inspiratiebron wordt de website www.loopnaardepomp.be . Deze staat vol met waterweetjes, lesmaterialen en verslagjes en foto's van de deelnemende scholen in actie. Een andere sterkte zijn de inleefreizigers vanuit de verschillende scholen, die kunnen getuigen vanuit hun eigen ervaring tijdens de reis."

Waarom is het zo belangrijk om jongeren bewust te maken van de waterproblematiek? En kunnen ze er zelf iets aan veranderen?
"Zonder water leef je nog geen drie dagen. Water is een ongelooflijk kostbaar goed, en maar liefst 900 miljoen mensen hebben vandaag geen toegang tot drinkbaar water. Jongeren zijn de toekomst. Het is belangrijk dat de toekomstige generatie hier bewust mee omspringt. Jongeren kunnen wel degelijk iets veranderen. Door zelf hun watervoetafdruk te verkleinen, en door samen met hun school een waterproject in het Zuiden te steunen."

Doe mee met 'Loop naar de pomp?!'
Wil je samen met je school deelnemen aan het project 'Loop naar de pomp?!' Surf naar www.loopnaardepomp.be of neem contact op met jongerenwerkster Charlotte via charlotte.denolf@bevrijdewereld.be of 03 777 20 15.
PS: Dit traject is gratis voor jouw school

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel