Thuis maar nog niet vrij, onze Palestijnse collega Daoud krijgt 10 dagen huisarrest

Na een nieuwe golf van repressieve maatregelen door Israël, kon onze collega Daoud, jeugdprogrammacoördinator van HWC, zondag 11 december eindelijk naar huis. Maar er valt weinig te vieren. De Israëlische autoriteiten hebben beslist hem huisarrest op te leggen voor 10 extra dagen. De reden voor deze beslissing? Dat zijn vrijlating op 5 december gevierd werd in zijn gemeenschap.

Daoud getuigde in 2014 voor het Europese Parlement over de steeds moeilijkere en door Israël opgelegde levensomstandigheden van de Palestijnen in Jeruzalem. Eens terug thuis kreeg Daoud het bevel Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever vijf maanden te verlaten. In mei 2015 werd zijn uitzetting verlengd tot eind augustus. In juni 2015 werd hij door de Israëlische bezettingsmacht opgeroepen voor verhoor in Jeruzalem. Hij is daarop ingegaan en werd er gearresteerd. Na 7 maanden gevangenisstraf zonder reden, kreeg Daoud toch een proces waarvan de uitspraak in maart 2016 viel: 18 maanden gevangenisstraf.

Op 27 november 2016 werd Daoud eindelijk vrijgelaten en keerde hij terug naar zijn familie en vrienden. In de kantoren van G3W en van onze partner HWC was de euforie groot, net als in Silwan, de buurt van Oost-Jeruzalem waar hij woonde. Maar de vreugde was van korte duur.

Opnieuw gearresteerd

Op 5 december, een week na zijn vrijlating, vielen de Israëlische veiligheidsdiensten om vier uur 's ochtends zijn huis binnen om hem mee te nemen naar een verhoorcentrum. Al zijn bezittingen werden in beslag genomen. De manier waarop Israël goochelt met beslissingen is bijzonder cynisch. Hij zou eerst op dezelfde dag vrijgelaten worden. Vervolgens besliste het gerechtshof van Jeruzalem zijn verhoor met vier dagen te verlengen, vervolgens twee dagen meer, en ten slotte nog eens 10 dagen extra...onder huisarrest.

Met deze strafmaatregelen, gericht tegen Daoud en vele andere Palestijnse activisten, wil Israël elk verzet tegen haar illegale activiteiten saboteren en monddood maken. Door alle maatschappelijke en sociale activiteiten te criminaliseren, schenden de Israëlische bezetters het internationaal recht elke dag.

Niet de enige politieke gevangene

Als we stil staan bij wat Daoud de afgelopen 2 jaar allemaal heeft moeten doorstaan, is het moeilijk geen woede te voelen. En hij is lang niet de enige die het slachtoffer is van herhaalde aanvallen door Israël. Meer dan 7.000 Palestijnse politieke gevangenen kwijnen weg in Israëlische gevangenissen. 700 van hen zijn administratief aangehouden, wat betekent dat ze voor onbepaalde tijd en zonder proces worden vastgehouden om redenen die het leger geheim beschouwt. Alleen al in november 2016 werden 527 Palestijnen gearresteerd, onder wie 120 kinderen. In het bijzonder jongeren zijn het doelwit van de Israëlische onderdrukking. Stel je voor hoe het moet zijn om je jeugd door te brengen in een dergelijk klimaat van angst en onrecht...

Jeugdwerk in het vizier

Het is juist hierom dat het werk van Daoud zo belangrijk is. Als coördinator van de jeugdprogramma's organiseert hij allerlei initiatieven en probeert hij om hun wanhoop en gebrek aan perspectief om te zetten in iets positiefs. Samen doen ze veel, ze helpen hun gemeenschappen en versterken de sociale cohesie. Ze beseffen dat ze een actieve rol kunnen spelen om dingen te veranderen. Ze herwinnen hun vertrouwen. Of het nu om Daoud gaat, of om circusleraar Mohammad Abu Saka die net zijn administratieve aanhouding verlengd zag voor zes maanden, het lijkt er sterk op dat werken met jongeren en hen een beetje hoop geven, hen persona non grata maakt in de ogen van de Israëlische autoriteiten.

G3W verzet zich tegen deze schendingen van het internationaal recht en veroordeelt deze herhaalde aanvallen op het werk van onze partners en Palestijnse activisten. We veroordelen met klem de repressieve en strafmaatregelen die opgelegd worden aan Palestijnse activisten en eisen de onmiddellijke stopzetting van deze aanvallen, pesterijen en herhaalde intimidatie jegens Daoud.

 

Viva Salud DOOR:

Auteur: Fiona Ben Chekroun - programmamedewerkster G3W

Deel dit artikel