Voedselzekerheid in gevaar door hevige regenval in Mali

Voedselzekerheid in Mali in gevaar door hevige regenval

> Malinese boeren kampen met de klimaatveranderingen

foto-img_3180-webMali (regio Koulikoro), 16 september 2010 - De boeren in de rurale gemeenschap Tiakadougou-Dialakoro maken zich zorgen om hun gewassen. De dorpelingen in dit gebied, 135 km ten zuidwesten van de hoofdstad Bamako, zagen het regenseizoen dit jaar vroeger intreden dan anders. De Malinese boeren worden, net als in andere West-Afrikaanse landen, de laatste jaren geconfronteerd met een steeds hevigere regenval, een gevolg van de klimaatverandering. De voortijdige en overvloedige regenval vertraagt de rijstteelt en schaadt de jonge maïsplanten. Terwijl de maïsplanten hoofdzakelijk bestemd zijn voor eigen consumptie in de dorpen, wordt het merendeel van de rijst verkocht in de hoofdstad Bamako. Maar daar zijn de voedselprijzen het afgelopen jaar fel de hoogte in gegaan.


Gebrek aan info over de klimaatveranderingen

De boeren in Tiakadougou-Dialakoro zijn wanhopig. Ze hebben weinig gewassen die aangepast zijn aan de klimaatveranderingen. De overvloedige regen brengt veel onkruid met zich mee. Onkruid verbruikt echter de kleine hoeveelheid compost die voor handen is, waardoor de bodem niet genoeg voedingsmiddelen krijgt. Daarbovenop is er een gebrek aan informatie over de klimaatveranderingen. Boeren zijn te weinig op de hoogte van de voorzorgsmaatregelen die ze kunnen nemen. Een boer getuigt: "De mensen zijn gewend aan de traditionele gewassen. Ondanks de moeilijkheden waarmee deze gewassen kampen, zijn de boeren niet geneigd tot verandering. Dat heeft veel te maken met een gebrek aan informatie. Maar zelfs al zou de nodige informatie voor handen zijn, dan is er nog steeds het probleem dat de meerderheid van de landbouwers analfabeet is."

 

Nog een lange weg naar de ‘Groene Revolutie'

Een terreinmedewerker van AMPDR (Association Malienne Pour le Développement Rural) besluit dat er nog veel werk aan de winkel is, wil men spreken van een ‘Groene Revolutie' in Afrika. De ‘Groene revolutie' wordt in Sub-Sahara Afrika geleid door Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Koffi Annan wil met de ‘groene revolutie' de landbouwproductiviteit de hoogte injagen om zo de honger in het continent terug te dringen.

AMPDR is een Malinese partnerorganisatie voor plattelandsontwikkeling die zich toelegt op watervoorziening en gezondheidszorg.

logo_be_kleur

Deel dit artikel