11.11.11 onthult megabrief aan minister Charles Michel

BriefMichel-06LR'Het moet vooruitgaan met de landbouw in Centraal-Afrika'. Dat is de niet mis te verstane boodschap van 11.11.11 die voorbijgangers vandaag in koeien van letters konden lezen. Minister Charles Michel kwam de aan hem gerichte open brief lezen.

Op het Schumanplein in Brussel, waar vandaag ook de Europese raad rond ontwikkelingssamenwerking bijeen zit, rolde 11.11.11 vandaag een megagrote open brief uit. Kunstenaar Kris Kaerts las de brief voor aan een aandachtig publiek. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel kwam langs om de brief van 20 bij 30 meter in detail te bestuderen. Samen met Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11, klom hij daarvoor op een hoogtewerker. De brief, die werd bijeengeschreven door duizenden vrijwilligers, bevat de eisen van de campagne die 11.11.11 samen met ngo's uit Centraal-Afrika voerde.

De campagne draait rond landbouw in Centraal-Afrika. Samen met de overheden van daar moeten België en Europa daar dringend in investeren. Er moet niet zomaar meer geld komen, dit moet op een duurzame wijze besteed worden. Dat kan alleen in samenspraak met boeren en boerinnen uit Congo, Rwanda en Burundi, want zij ervaren dagdagelijks de noden.

De partners van 11.11.11 in Centraal-Afrika vragen onder andere om een betere toegang tot de landbouwgrond, vooral voor vrouwen, aanleg van wegen om transport naar afzetmarkten mogelijk te maken, verzekeren van degelijke opslagruimtes, de mogelijkheid om producten lokaal te verwerken en te verkopen en een betere uitwisseling van de deskundigheid over de landbouw.

België kan daaraan bijdragen door minstens vijftien procent van het budget van ontwikkelingssamenwerking uit te trekken voor landbouw en dit op een duurzame wijze. Bovendien kan het als voorzitter in Europa, dit de komende maand als een topprioriteit op de agenda plaatsen. Daarnaast moeten Europa en België ervoor zorgen dat ze met hun exportbeleid de boeren in Centraal-Afrika niet dwarsbomen.


Deel dit artikel