11.11.11. is verheugd met de nominatie van Pierre-Claver Mbonimpa voor de Sakharov prijs

Pierre-Claver-Mbonimpa

De bekende Burundese mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa is genomineerd voor de prestigieuze Sakharov-prijs van het Europese Parlement. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de mensenrechten over de hele wereld, vaak met gevaar voor eigen leven. Voormalige winnaars zijn onder meer de Congolese gynaecoloog Dennis Mukwege en de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai.

11.11.11 is verheugd met de nominatie van Pierre-Claver Mbonimpa. Hij is het gezicht van het Burundese middenveld en speelt al jaren een belangrijke rol in de strijd voor mensenrechten en democratie in het land.

Ondanks zijn gevangenschap in 2014 en het ternauwernood overleven van een moordaanslag in 2015 blijft hij zijn werk onvermoeibaar verderzetten. Hij betaalde hier een hoge prijs voor: kort nadat hij neergeschoten werd in de Burundese hoofdstad Bujumbura en in België medische zorgen zocht werden zijn zoon en schoonzoon gedood.

Vandaag reist hij de wereld rond om aandacht te vragen voor het vergeten Burundese conflict en de 400.000 vluchtelingen die sinds het uitbreken van de crisis in 2015 in vluchtelingenkampen leven. Zijn eis? Gerechtigheid voor de vele slachtoffers en hun nabestaanden van de zware mensenrechtenschendingen in Burundi en respect voor de democratische principes die in de grondwet en de historische vredesakkoorden van Arusha vervat zitten.

11.11.11 is trots op haar jarenlange samenwerking met Pierre-Claver Mbonimpa. Zijn nominatie voor de Sakharov-prijs sterkt ons in de overtuiging dat we samen met onze partners in het Zuiden een verschil kunnen maken.

Voor meer over de prijs en de andere genomineerden, klik hier.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels