De 'M' van migratie en de rol van vrijwilligers en schenkers

Vluchtelingen op doorreis in Niger

We leven in merkwaardige tijden. Mensen lijden schipbreuk op de Middellandse Zee en wie hen te hulp komt, wordt beschuldigd van staatsgevaarlijk gedrag en dreigt zelfs vervolgd te worden.

28 westerse democratieĆ«n, verenigd in de EU, betalen bedenkelijke Libische bendes om vluchtelingen tegen te houden en op te sluiten en doen alsof hun neus bloedt wanneer verhalen over mishandeling en misbruik aan het licht komen. En wie dat allemaal aankaart, wordt al vlug in het kamp van de 'opengrenzen-ngo's' geplaatst. Mensen helpen wordt tegenwoordig als abnormaal gezien. We vroegen onze directeur Bogdan Vanden Berghe wat we daaraan kunnen doen.

Op een fatsoenlijke manier met migratie omgaan, meer vragen wij niet

Bogdan Vanden Berghe: "Na onze campagne over migratie van vorig jaar, keken we bij 11.11.11 met stijgende verbazing naar al deze gebeurtenissen. Soms hebben we het gevoel dat de woestijn waarin we roepen steeds groter wordt. 'Last man standing', als het ware."

"Onze focus blijft op de grondoorzaken van migratie liggen, maar de verharding van het discours hier bij ons maakt dat we niet zomaar ons hoofd kunnen wegdraaien van onze samenleving. Onder meer daarom kozen we dit jaar opnieuw voor het thema migratie."

Vanwaar die gevoeligheid?

"Dankzij onze ervaring in het Zuiden weten we hoe dingen uit de hand kunnen lopen. Het begint met negatieve aandacht van regimes voor bepaalde organisaties en het afnemen van hun subsidies. Vervolgens komen er wetten die hun bewegingsvrijheid beperken. In sommige gevallen leidt dat tot fysieke bedreigingen, arrestatie, martelingen en zelfs moord. Het is soms moeilijk om geen enkele parallel te zien met wat er hier gebeurt, ook al zijn we natuurlijk nog ver verwijderd van het ergste scenario. Maar het is wel voor het eerst in mijn loopbaan dat ik deze verharding hier in dergelijke mate meemaak." 

Kan 11.11.11 nog een nieuw verhaal over migratie brengen?

"De boodschap van vorig jaar is niet plotseling veranderd, wij blijven pleiten om de grondoorzaken van migratie aan te pakken. Mensen moeten perspectieven in eigen land krijgen. Lukt dat niet, dan moet er een politiek van hervestiging zijn en moet er gezorgd worden voor kwaliteitsvolle opvang in eigen regio. Het wordt ook tijd dat migratie in een positief daglicht komt te staan. Onze samenleving mist alle de kansen die het biedt. Legale migratie kan een oplossing zijn voor de migrant, voor het land waaruit hij vertrekt en voor onze samenleving."

"Daarnaast kan een echt beleid voor arbeidsmigratie een oplossing zijn voor steeds meer openstaande vacatures hier. We zullen migranten nodig hebben. Het is hallucinant dat het debat over concrete oplossingen in Vlaanderen nauwelijks gevoerd wordt. Nochtans geloof ik echt in een globale aanpak met meerdere oplossingen. Het is een kwestie van de situatie goed te managen. Migratie werkt als we ze laten werken."

Welke rol kunnen vrijwilligers en schenkers opnemen?

"Ze kunnen massaal laten zien dat ze achter onze positieve boodschap staan door onze affiches op te hangen. De harde toon op sociale media over deze problematiek, waarbij ook wij als organisatie niet gespaard blijven, wordt dikwijls getemperd door warme reacties van onze vrijwilligers, schenkers en sympathisanten. Dat sterkt ons enorm. Wat wij willen is dat er op een fatsoenlijke manier met migratie wordt omgegaan In het Zuiden, maar ook in het Noorden. Daarom is voor ons een tweede jaar campagne rond dit thema noodzakelijk."

11.11.11 DOOR:

Sta ook jij achter onze positieve boodschap?

Laat het zien

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels