Hoekenwerk in je klas - Changemakers@school

lestips cover BO hoekenwerk changemakers 640

Changemakers, daarover gaat de 11.11.11-campagne. Daarmee gaan we naar het hart van onze beweging: we zetten changemakers wereldwijd op een voetstuk. Laat je leerlingen op een actieve manier sprekende en krachtige verhalen van changemakers ontdekken. We hebben enkele lestips uitgewerkt. Via een filmpje, foto's en opdrachten komen de kinderen meer te weten over hun changemaker.

Changemakers@school

Changemakers streven naar een duurzame, leefbare toekomst voor iedereen. Ze doen dat elk op hun eigen manier. De ene strijdt tegen ongelijkheid, de andere vecht tegen klimaatverandering en nog andere stelt de uitbuiting door grote multinationals aan de kaak. Maar het wordt hen vaak erg moeilijk gemaakt. Net daarom voeren wij campagne rond deze changemakers. Want ze zijn belangrijker dan ooit!

Wat kan jij op school doen?

Toon in je school, in je klas jouw solidariteit met changemakers. We bieden je enkele lestips aan om rond dit campagnethema in je klas/school aan de slag te gaan. Ze brengen de verhalen en acties van jonge changemakers op heel levendige wijze in jouw klas. Afhankelijk van de beschikbare tijd kan je kiezen welke lestips je in je klas gebruikt.

Leerlingen maken kennis met de nieuwe 11.11.11-campagne Changemakers aan de hand van sterke en krachtige verhalen. Ze staan even stil bij wat die changemakers gedaan hebben en denken ook na over wat ze zelf kunnen doen.

Changemakerverhalen:

 • Boyan Slat - Nederland (Plastic soep) - 1ste, 2de en 3de graad
 • Greta Thunberg - Zweden (klimaat) - 2de en 3de graad
 • Mohamad Al Jounde - Syrië (toegang tot onderwijs) - 2de en 3de graad
 • Malala Yousafzai - Pakistan (recht op onderwijs) - 2de en 3de graad
 • Abraham Keita - Liberia (bescherming tegen geweld) - 3de graad
 • De jongeren van March For Our Lives - Verenigde Staten (veiligheid op scholen en daarbuiten) - 3de graad

paspoortMohamadAlJounde lestipsBO 1 460

Overzicht lestips:

 • Situering van de campagne en uitleg bij de lestips voor de leerkracht.
 • Een stappenplan voor hoekenwerk in je klas
 • Verdeling van de changemakerverhalen per graad
 • Filmpjes – achtergrondinfo bij de changemakers – voor de leerkracht (Extra)
 • Bedenk samen een plan – Wat kan je zelf doen? (Extra)
 • Bijlage 1: 6 paspoorten van changemakers
 • Bijlage 2: DOE-kaarten
 • Bijlage 3: 6 kruiswoordpuzzels bij elk changemakerverhaal (3de graad)
 • Bijlage 4: foto's changemakers

TIP: Je hoeft de hele bundel niet zomaar te printen. Het eerste deel met uitleg kan je eenvoudig online lezen en de bundel is zo opgemaakt dat je makkelijk kan doorklikken (filmpjes, website, juiste bijlage ...). De bijlages zal je wel moeten printen om uit te delen aan de leerlingen.

EXTRA INFO bij het verhaal van Boyan Slat:

"Als we de wereldzeeën willen bevrijden van plastic, dan moeten we niet alleen de oceanen opkuisen, maar ook de rivieren", zegt Boyan Slat. "Want het meeste plastic komt via rivieren in zee terecht. De Interceptor vangt het plastic op voor het de zee bereikt." 

Meer info kan je via deze link bekijken. (Bron VRT)

Praktisch

 • De bundel kan je downloaden. We weten graag op welke scholen het materiaal gebruikt wordt en moeten aan de overheid kunnen rapporteren over het bereik. 
 • Ontvang je graag campagnematerialen voor in je klas? raamaffiches, sticker Changemakers of een basispakket met campagnemateriaal. Je kan het materiaal hier bestellen. 

Campagnelied UBUNTU Tourist LeMC

 

Benieuwd naar hoe je aan de campagne kan deelnemen? Zin in nog meer changemakerverhalen? Ga op ontdekking en doe mee: www.11.be/changemakers  

Met dank aan: KidsRights

Interesse om aan de slag te gaan met de lestips?

We weten graag op welke scholen dit materiaal gebruikt wordt en moeten aan de overheid kunnen rapporteren over het bereik. Daarom vragen we om eerst enkele gegevens in te vullen. Nadien krijg je de links te zien om het materiaal te downloaden.

Persoonlijke gegevens

Gelieve je voornaam in te vullen
Gelieve je familienaam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen

School

Als je dit niet op een school gebruikt, vul dan de naam van de vereniging of locatie in waar je deze downloads wil gebruiken.
Gelieve de naam van de school in te vullen
Gelieve de straat van je school in te vullen
Gelieve het huisnummer van je school in te vullen
Gelieve de bus van het adres van je school in te vullen
Gelieve de postcode van je school in te geven
Gelieve de gemeente van je school in te vullen
 

Doelgroep en bereik


Gelieve aan te duiden
Gelieve het aantal leerlingen dat je denkt te bereiken in te vullen.

Feedback en opvolging

Deze nieuwsbrieven bevatten nieuws over de educatieve werking van 11.11.11 en haar lidorganisaties. Er is een versie op maat van het basisonderwijs en één op maat van het secundair onderwijs.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
11.11.11 respecteert uw privacy. Wij houden ons aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). Uw gegevens gebruiken we enkel om u op de hoogte te houden van onze activiteiten. Indien u vragen hebt over de manier waarop 11.11.11 omgaat met uw persoonsgegevens, kunt u zich informeren via onze Privacyverklaring die ook op eenvoudige aanvraag verkrijgbaar is bij 11.11.11, Dienst Communicatie, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel. U kunt uw vraag ook richten aan de verantwoordelijke voor privacy van 11.11.11 (DPO): via e-mail privacy@11.be of via 11.11.11, DPO, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel

Praktisch

Download hier de lestips 'Hoekenwerk voor in je klas'

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels