Tips voor buitenschoolse activiteiten


moestuin op school 2Breek uit de school en en ga samen met de leerlingen op zoek naar de oorzaken en mogelijke oplossingen voor het probleem van honger en ondervoeding in de wereld.
Hier vind je een aantal activiteiten die 'Recht op voedsel' concreet maken. 

Op uitstap in de buurt

 

Naar het gemeentehuis
Ga met de hele klas of de school op bezoek bij de burgemeester met een voorstel om in je gemeente iets te doen aan de voedselverspilling en onrechtvaardige verdeling van voedsel in de wereld. Daarvoor kan je gebruik maken van de eisen van 11.11.11 (zie www.ikkookvanwoede.be), maar je kan ook je eigen eisen voorleggen.

Wil je dit op een leuke manier doen, maak dan gebruik van de Angry Food Faces die jullie gemaakt hebben, en noteer op de achterkant je naam en je vraag of je voorstel om de honger de wereld uit te bannen.

 

Neuzen in de schoolkeuken
Ga neuzen in de potten van de grootkeuken van de school of de gemeente of stuur enkele afgevaardigden naar de schoolkeuken. Bereid vragen voor over waar het voedsel vandaan komt. Wat gebeurt er met de overschotten, van waar komt het voedsel en is het duurzaam geproduceerd.  

Probeer ook na te gaan of en waar verandering mogelijk is. Denk daarbij vooral aan duurzaam geproduceerde voeding, Fair-Trade, enz. 
Misschien is de schoolkeuken of cateraar wel bereid om mee te werken aan het project Duurzame Grootkeukens van Vredeseilanden.Naar de winkel/bakker/markt/supermarkt

Vraag hen wet ze doen met de overschotten. Probeer samen te zoeken naar oplossingen om minder overschotten te hebben en, indien deze er toch zijn, wat ermee gedaan zou kunnen worden. Denk hierbij aan voedselbedeling, voedselbanken, maar ook aan dierenvoeding, composteren, enz. 

Het uitgangspunt hierbij kan o.a. zijn dat voedselverspilling zorgt voor onnodige druk op de voedselmarkten en -prijzen wereldwijd. Het verspillen van voedsel hier zorgt onrechtstreeks ook voor honger in het Zuiden.

 

 

Naar de voedselbank
Neem een kijkje achter de schermen van de voedselbanken. Via begeleide bezoeken kom je te weten op hoe men hier tracht mensen te helpen en verspilling tegen te gaan.
Neem contact op via www.voedselbanken.be

 

 

Naar een boerderij in de buurt
Waar komt voedsel vandaan. Bereid een aantal vragen voor over het thema honger en voedsel. De landbouw in Belgiƫ hangt nauw samen met de rest van de wereld, onder meer door de aankoop van grondstoffen en/of de verkoop van producten in het Zuiden.
Weet je niet waar naartoe? Kijk eens op www.kijkboerderijen.be of www.plattelandsklassen.be

 

 

 

Op school: 


Begin een moestuin op school
 
Een moestuin op school zorgt ervoor dat je lokaal voedsel produceert waar je op school van kunt genieten. Leerlingen leren waar voedsel vandaan komt, geeft toegang tot lekker, goedkoop, gezond voedsel en organisch afval kan verwerkt worden tot compost. Bovendien geeft het  een fleurige tint aan de school. Het is ook een gelegenheid om buurtbewoners of ouders te betrekken bij wat er op school gebeurt. Behalve groenten kan je ook fruitbomen of bessenstruiken aanplanten.
Op www.schoolmoestuin.be vind je heel wat informatie en praktische tips. Verder zijn er nog heel wat materialen beschikbaar bij verschillende organisaties. Kippen houden op school

Kippen houden op school heeft veel voordelen. Niet alleen pedagogisch, maar ook om voedselverspilling tegen te gaan door het verwerken van voedselafval bijvoorbeeld. In tegenstelling tot een compost (waar je enkel ongekookt voedsel op kwijt kan), kan je kippen ook gekookte etensresten en brood geven. Bovendien leggen kippen eieren die gebruikt op verkocht kunnen worden op school.

Velt vult met het boekje "Het ecologisch houden van kippen" op een ecologische, eenvoudige en voor de hand liggende wijze de voorwaarden voor het houden van kippen in.
Je vindt het terug op www.velt.be (publicaties).


 

Deel dit artikel