Vrouwen poetsen imago lokale rijst op

In Burkina Faso willen vrouwen op eigen benen staan. Trias steunt vrouwelijke rijstverwerkers, die op korte tijd mooie resultaten boekten.

In het zuidwesten van Burkina Faso investeert onze lidorganisatie in de professionalisering van een vrouwengroep met 120 leden die rijst verwerken en verkopen. Dat is een activiteit met interessant potentieel, want aan elke verkochte zak van honderd kilogram houden de vrouwen netto acht euro over. Sommige vrouwen verkopen tot tien zakken per week.
De vrouwen zorgen voor meerwaarde door de rijst thuis voor te koken. Daardoor blijft tijdens het pellen een dun velletje behouden rond de rijstkorrel. Dit procedé verhoogt de voedingswaarde én verbetert de smaak van de rijst. Een knelpunt zijn de ouderwetse methodes die in Burkina Faso gangbaar zijn bij het voorkoken van de rijst. Daarom kregen alle leden van de vrouwengroep training in moderne voorkooktechnieken.

Lenen en sparen

Van een lokale bank krijgen de vrouwen een lening om grotere rijstvolumes in te kopen. Vooraleer ze de lening effectief ontvangen, worden ze wegwijs gemaakt in financieel management. De vrouwen leren hoe ze met een lening moeten omgaan. Voor mensen die nooit met een wat groter bedrag in aanraking zijn gekomen, is heet beheer ervan niet evident.

Trias heeft de vrouwen ook in contact gebracht met een andere producentenvereniging. Tijdens die uitwisseling ontdekten de rijstverwerkers hoe je intern een spaar- en kredietsysteem kan opzetten. Als ze in de nabije toekomst die stap zetten, zijn de vrouwen voor hun leningen niet langer afhankelijk van externe kredietverstrekkers.

Centrum voor rijstverwerking

Kers op de taart is een modern centrum voor rijstverwerking. Het heeft een opslagcapaciteit van 200 ton. De rijst die de vrouwen thuis voorkoken, wordt er verder afgewerkt en verpakt.
Vroeger zaten er nog steentjes tussen de voorgekookte rijst, waardoor de eindkwaliteit bedenkelijk was. Het imago van de Burkinese rijst was navenant. Nu wordt dat probleem aangepakt.

Deel dit artikel