Wat doet 11.11.11 voor de slachtoffers van de aardbeving in Sulawesi?

Reddingswerkers aan de slag in Petobo, dat erg zwaar getroffen werd

Op het Indonesische eiland Sulawesi sloeg op 28 september het noodlot toe. Na een stevige aardbeving volgde een tsunami met golven tot 6 meter hoog, modderstromen, grondverzakkingen en ruim 250 naschokken. Er vielen 2.000 doden, er zijn nog 5.000 vermisten en 75.000 mensen zijn dakloos. Wegen, bruggen, scholen, ziekenhuizen en andere essentiële infrastructuur werden vernietigd. De partners van 11.11.11 in Indonesië traden onmiddellijk in actie om hulp te verlenen.

Onze partners

11.11.11 werkt in Indonesië samen met verschillende netwerken die kleinere organisaties verbinden en steunen. Jatam, Walhi, Solidaritas Perempuan en Sawit Watch zijn zo'n netwerken. Zij hebben lokale partners in Sulawesi. Ze werken vooral rond extractieve industrie, zoals mijnbouw en palmolieplantages, en de daaruit voortvloeiende problemen: landconflicten, vervuilde rivieren, dalende lokale voedselproductie, erosie, slechte arbeidsomstandigheden, enzovoort.

Maar nu hebben ze andere zorgen aan hun hoofd. Als bij wonder is niemand van de lokale partners omgekomen of zwaargewond geraakt. Helaas maakt dat het leed niet minder erg. Hun familieleden of vrienden zijn wel getroffen, hun huizen zijn vernietigd of hebben grote schade opgelopen. In de hoofdplaats Palu, een stad van 350.000 inwoners is 60% van de huizen beschadigd.

Coalitie voor heropbouw

Vanaf dag één hebben de lokale ngo-medewerkers en vrijwilligers zich verenigd en een nieuw samenwerkingsverband opgezet, Relawan Sulteng Bergerak (coalitie voor de heropbouw van Centraal-Sulawesi). De coalitie telt 17 leden: Walhi - Kemitraan - KPA - AMAN - Solidaritas Perempuan – YAPPIKA -ActionAid - Greenpeace Indonesia - HaRI Institute - Institut Hijau Indonesia - Auriga - NTFP - KIARA - KNTI - Bingkai Indonesia - JATAM – PWYP – Sheep Indonesia.

logo-sulteng-bergerak-indonesie

Sulteng Bergerak lanceerde onmiddellijk een nationale oproep voor vrijwilligerswerk en donaties. Het kantoor van Walhi in de Indonesische hoofdstad Jakarta doet nu ook dienst als inzamelplaats voor schenkingen in natura.

Verder maakt de coalitie missies naar de getroffen gebieden die nog niet bereikt werden, om er de noden in kaart te brengen. Ze bemant ook 9 hulpposten waar slachtoffers opgevangen worden en een noodhulpkit met o.a. voedsel en basismedicijnen kunnen krijgen. Vanaf 14 oktober gaat ze van start met een programma voor de bouw van noodwoningen.

Cruciale rol

Dit alles past binnen de coördinatie door het Nationaal Agentschap voor Noodhulpverlening. Er was heel wat kritiek op de traagheid van de respons van het agentschap, dat af te rekenen kreeg met heel wat hindernissen. De capaciteit van de luchthaven in Palu is beperkt, en de wegen naar de zwaar getroffen dorpen langs de inham naar Palu waren vernield of bezaaid met modder of brokstukken.

De hulpverlening komt nu op gang. De lokale ngo's spelen een cruciale rol door hun terreinkennis en betrokkenheid. 11.11.11 heeft geen traditie van noodhulpverlening, maar we steunen uiteraard de acties van onze partners. Ze kunnen de bedragen die we al hadden toegezegd voor hun programma's voor 2018 en 2019 nu besteden aan dringende hulp aan de slachtoffers. De provincies West-Vlaanderen en Antwerpen hebben alvast extra steun uitgetrokken voor Sulteng Bergerak.

Steun het werk van onze partners in Indonesië

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10

Deel dit artikel

       


Onze partners