Studiedag over migratie in het onderwijs: "één van de beste ooit"

Studiedag migratie onderwijs

Op dinsdagmorgen 16 oktober namen meer dan 120 mensen deel aan de studiedag 'Migratie in het onderwijs'. Een stralende dag, met veel zon en positiviteit. 'Migratie en vluchtelingen' is duidelijk een thema dat leeft bij leraars, directies en CLB-medewerkers, op school en in de klas.

Het was één van de beste studiedagen die ik tot nu toe gevolgd heb. Ik raad iedereen aan om hem te volgen. Vooral de presentatie over diversiteit op school is een eyeopener voor onze scholen.

Van kleurenblind naar intercultureel

Jozefien De Leersnyder, professor Culturele Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, legde uit hoe diversiteit een grote uitdaging vormt voor het onderwijs en reikte ook oplossingen aan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle leerlingen op school hun potentieel optimaal benutten? Dat iedereen zich er gewaardeerd en thuis voelt? Dat iedereen de kans krijgt om goed te presteren? En hoe houden we dat realistisch voor leerkrachten en directie ?

Deze uiteenzetting was echt super. Dit zou een nascholing moeten worden in alle scholen die leerlingen hebben met een migratieachtergrond. 

In de tweede helft van de voormiddag legden Aron De Hondt van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS) en Peter Bex van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) uit hoe anderstalige nieuwkomers toegeleid worden naar het onderwijs en op welke manier anderstalige jongeren in het volwassenenonderwijs terecht kunnen.

VIRTUAL REALITY

Tijdens de middagpauze konden de deelnemers op de infomarkt heel wat nieuwe lesmaterialen ontdekken. Heel bijzonder zijn de virtual reality brillen die UNHCR mee gebracht had. 6 minuten lang waan je je in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Een ervaring die bij heel veel mensen is blijven hangen.

Heel interessante markt met veel bruikbaar educatief materiaal

Pakkende afsluiter

Onze partners gaven heel wat interessante workshops. We sloten de dag af met de documentaire 'Road of Change' van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Bond Zonder Naam. Veertien jongeren reisden vorig schooljaar tijdens de krokusvakantie langs de grenzen van Europa en zagen de situatie van vluchtelingen met eigen ogen. 

Pakkend, die jongeren hebben een ervaring die ze hun hele leven mee zullen nemen

Hartelijk dank aan alle deelnemers, sprekers, workshopbegeleiders en medewerkers van de verschillende organisaties die mee deze dag mogelijk maakten.

De studiedag was een organisatie van:

logos studiedag Migratie100918

Deel dit artikel