11.11.11-partner CooperAcción verhindert mijnbouw in speciale berg

Berg met 7 kleuren blijft intact dankzij 11.11.11-partner CooperAcción

In de Peruaanse regio Cuzco ligt één van de meest bijzondere plekken van de wereld. De berg met de 7 kleuren is, niet zo verwonderlijk, een drukbezochte toeristische trekpleister. Toch maakte hij deel uit van een mijnbouwconcessie die de regering in maart toekende aan een Canadees bedrijf. Onze partnerorganisatie CooperAcción kwam tussenbeide. Met succes.

Natuurfenomeen

Ben je de afgelopen jaren weleens in Cusco geweest?  Dan ken je allicht de beroemde berg met de 7 kleuren. Het is één van de prachtigste plekken op aarde, een waar kunstwerk van moeder natuur. De 'Vinicunca', de oorspronkelijke naam in het Quechua, wordt ook wel de regenboogberg genoemd. Door erosie van afzettingsgesteenten hebben de bergen in dit gebied bonte kleuren, gaande van pastelblauw, over intens rood, groen, tot roze en geel. Maar een bezoek aan dit natuurfenomeen is niet voor iedereen weggelegd, want na een rit van 3 uur met een bus moet je er ook een zware bergwandeling van 5 uur voor over hebben.

Beschermd gebied

Onlangs kwam uit dat de Peruaanse regering in maart van dit jaar concessies voor mijnbouw heeft toegekend aan het Canadese mijnbedrijf Camino Minerals Corporation, in een groot gebied van 400 hectare, inclusief de berg met de 7 kleuren. Cooperacción kloeg deze absurde beslissing aan en trok de Peruaanse regering aan haar mouw voor een coherent beleid van territoriale planning.

De concessie ligt immers gedeeltelijk in een zone die de regionale overheid van Cusco 10 jaar geleden heeft uitgeroepen tot beschermd gebied, onder meer omdat de regenboogberg op de weg ligt naar de Ausangate. Op deze heilige berg van de Inca's vindt elk jaar de traditionele bedevaart Qoyllurit'i plaats. In 2011 heeft de UNESCO die benoemd tot cultureel patrimonium van de mensheid.

Zelfs de media die meestal erg mijnbouwgezind zijn, spraken schande over de concessie

Plots meer steun

De aanklacht van Cooperacción verspreidde zich als een vuurtje. Zelfs de media die meestal erg 'mijnbouwgezind' zijn, spraken schande over de concessie. Nochtans stelde de organisatie al heel vaak het beleid van de opeenvolgende Peruaanse regeringen in vraag. De overheid kent immers steeds maar meer concessies voor mijnbouwprojecten toe, op plaatsen waar zowel de lokale bevolking als het milieu zware gevolgen moeten dragen.

Meestal wordt CooperAcción daar scheef voor bekeken en bestempeld als 'anti-ontwikkelingsorganisatie'. Nu het gaat over een toeristische trekpleister die geld in het laatje brengt, blijkt CooperAcción wel op meer steun te kunnen rekenen.

Tweet van de president

Ondertussen heeft het bedrijf in kwestie laten weten dat het afziet van de mijnbouwconcessie op de berg met 7 kleuren. Waarna de Peruaanse president, Martín Vizcarra, via Twitter liet weten dat de berg zeker zal blijven bestaan. 

Hopelijk wordt wat gebeurd is met dit indrukwekkende natuurfenomeen een belangrijke eyeopener voor het wanbeleid van de Peruaanse regering als het gaat over mijnbouw. We blijven de inspanningen van CooperAcción in ieder geval steunen. Zo kunnen we de rechten van lokale gemeenschappen en het milieu beschermen in gebieden waar mijnbouwbedrijven hun gang kunnen gaan. 

11.11.11 DOOR:

Meer weten over onze partners?

 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels