11.11.11 verwelkomt extra humanitaire bijdrage Idlib

Vluchtelingen verlaten Idlib wanneer in 2012 het regeringsleger nadert

Op 20 februari 2020 beloofde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo dat België zeven miljoen euro extra zal bijdragen aan het humanitaire noodplan van de Verenigde Naties voor Idlib (Syrië).

De extra bijdrage gaat naar het Cross-Border Humanitarian Fund (CBHF) van de Verenigde Naties, en komt bovenop de jaarlijkse Belgische bijdrage van zeven miljoen euro aan dat fonds. België wordt zo één van de topdonoren van het CBHF.

11.11.11 reageert erg tevreden op de beslissing van minister De Croo. Onze organisatie werkt nauw samen met verschillende lokale Ngo's in Idlib, die levensbelangrijke humanitaire steun leveren aan vluchtende burgers

11.11.11 reageert erg tevreden op de beslissing van minister De Croo. Onze organisatie werkt nauw samen met verschillende lokale Ngo's in Idlib, die levensbelangrijke humanitaire steun leveren aan vluchtende burgers. 11.11.11 had de afgelopen week daarom veelvuldig contact met Belgische diplomaten en de bevoegde administraties, zette parlementsleden aan om de situatie in Idlib onder de aandacht van de bevoegde ministers te brengen, en riepen de federale regering via een opiniestuk in De Standaard op tot concrete actie.

Humanitaire horror

Drie miljoen Syriërs in Idlib zitten in de val en kunnen geen kant uit. Sinds april 2019 werden meer dan 1.500 burgers gedood. Volgens de VN sloegen sinds 1 december 2019 meer dan 900.000 inwoners op de vlucht, waarvan 60 % kinderen. Velen van hen leven noodgedwongen in geïmproviseerde tenten, terwijl het gebied wordt geteisterd door ijskoude temperaturen, overstromingen, stormen en ziektes.

De gevechten gaan ondertussen onverminderd voort. 11.11.11 herhaalt daarom haar pleidooi voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, via een resolutie van de VN-Veiligheidsraad

De gevechten gaan ondertussen onverminderd voort. 11.11.11 herhaalt daarom haar pleidooi voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, via een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. België is binnen de VN-Veiligheidsraad verantwoordelijk voor humanitaire dossiers over Syrië en kan dus een belangrijke rol spelen om tot een staakt-het-vuren te komen. Minister De Croo zal eind februari ook een sessie van de VN-Veiligheidsraad voorzitten over humanitaire toegang in Syrië.

"De extra Belgische humanitaire bijdrage biedt levensbelangrijke steun voor burgers ter plekke. We zijn België erg erkentelijk voor hun humanitair leiderschap in deze. Maar de humanitaire horror in Idlib gaat onverminderd door, dringende actie blijft dus nodig om tot een staakt-het-vuren en volledige humanitaire toegang te komen", stelt directeur Els Hertogen van 11.11.11.

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels