25 april: Wereldmalariadag

Meer dan een miljoen mensen beschermd tegen malaria dankzij Music For Life
Mannen, vrouwen en kinderen wachten in de verkoelende schaduw van de bomen op het plein. Het lijkt wel of alle inwoners van Rugombo, een levendig dorpje op het Burundese platteland, zich voor het gezondheidscentrum verzameld hebben. Het is paasmaandag en de grootschalige malariacampagne is net van start gegaan.

esperenceHet Rode Kruis verdeelde tussen 5 en 10 april maar liefst 563 600 muggennetten in drie Burundese provincies. Dankzij de opbrengst van Music For Life 2009 kunnen meer dan een miljoen mensen zich nu tegen malaria beschermen.


Vergeten ramp
Malaria is de belangrijkste doodsoorzaak in Afrika onder de Sahara. De ziekte, overgebracht door de malariamug, doodt jaarlijks een miljoen mensen wereldwijd. Studio Brussel vestigde met de vierde editie van Music For Life de aandacht op deze vergeten ramp. Zeven dagen verzoekradio leverde 3.649.595 euro op. Met deze opbrengst ondersteunt Rode Kruis-Vlaanderen de strijd tegen malaria in Burundi.

“Ik ben heel erg blij met de netten”, zegt Esperence Bangirinama (35 jaar). Esperence heeft vijf kinderen. Haar jongste kindje is net een maand oud. Van het Rode Kruis kreeg ze vier netten, een net per twee personen.

“Sinds mijn laatste zwangerschap ben ik vaak ziek. Nu heb ik erge hoofdpijn, waarschijnlijk door malaria”, vertelt ze met zwakke stem. Dankzij de muggennetten kan zij zichzelf en haar gezin beschermen tegen deze ziekte. Vooral voor kinderen jonger dan vijf jaar is de ziekte fataal. Elke dertig seconden sterft er een kind aan malaria.

Van huis tot huis
De campagne was een enorme uitdaging voor het Burundese Rode Kruis. Duizenden vrijwilligers verdeelden niet alleen muggennetten, maar gingen ook een paar keer op huisbezoek. Eerst noteerden ze per huishouden hoeveel leden het gezin telt. Daarna kwamen ze langs om bonnetjes te verdelen waarmee de bewoners hun muggennetten konden afhalen. Na de bedeling van de muggennetten gingen de vrijwilligers nog een keer langs om de mensen te helpen met het correct ophangen van de netten.

“Na elk bezoek van een Rode Kruisvrijwilliger verhoogt het gebruik van de muggennetten”, vertelt Mathieu Destrooper, landenvertegenwoordiger van Rode Kruis-Vlaanderen in Burundi en coördinator van de malariacampagne. Een jaar na de verdeling zullen de Rode Kruisvrijwilligers nog een keer van huis tot huis gaan om te kijken of de netten nog steeds correct gebruikt worden.

Iedereen een net
Dankzij het enorme succes van Music For Life 2009 kan Rode Kruis-Vlaanderen naast de malariacampagne in april ook een flinke bijdrage leveren aan de campagne eind 2010 in de laatste regio in Burundi die nog geen malarianetten ontvangen heeft. Music For Life zorgt er dus mee voor dat tegen 2011 iedereen in Burundi een malarianet ter beschikking heeft!

Meer informatie en foto's op http://musicforlife.rodekruis.be

Deel dit artikel