5 mei: Internationale Dag van de Vroedvrouw

Een vroedvrouw aan het werk in het Brugmann-ziekenhuis
© Katrijn Van Giel

Vroedvrouwen hebben misschien wel een van de mooiste beroepen ter wereld: kinderen ter wereld helpen. Maar ze hebben ook een van de meest miskende beroepen. De vroedvrouw speelt nochtans een sleutelrol in de begeleiding van mama's tijdens hun zwangerschap, de bevalling en ook na de geboorte van hun kind.

In België vinden bevallingen doorgaans in het ziekenhuis plaats. De vroedvrouw assisteert, terwijl de gynaecoloog de zwangerschap opvolgt en de bevalling in goede banen leidt.

In de landen waar Handicap International projecten heeft, bevallen mama's vaak alleen en worden ze tijdens de zwangerschap niet opgevolgd. Dat is een van de grote redenen waarom er zoveel vrouwen en kinderen sterven of een handicap oplopen. Nochtans zouden veel levens gered en handicaps vermeden kunnen worden als alle zwangere vrouwen hulp zouden krijgen van een vroedvrouw.

Handicap International heeft in verschillende landen projecten opgestart om vroedvrouwen op te leiden, over hoe ze handicaps kunnen herkennen bijvoorbeeld. De organisatie ondersteunt ook gezondheidscentra waar vroedvrouwen werken, zodat vrouwen een betere begeleiding zouden krijgen. Of het nu gaat om Cuc in Vietnam of Lobo in Mali, ondertussen zijn er al vele vroedvrouwen die een opleiding van Handicap International hebben gevolgd. "Toen ik de voetjes van de baby zag, wist ik meteen wat ik moest doen", getuigt Cuc, na de geboorte van Truyen, die met klompvoetjes werd geboren.

5 mei is de Internationale Dag van de Vroedvrouw, het ideale moment om hen in de bloemetjes te zetten.

Ontdek verhalen en getuigenissen van vroedvrouwen op onze website www.welcometolife.be.

Welcome to Life is een outdoor fototentoonstelling van Handicap International, van 9-29 mei in het Warandepark. Foto's uit Cambodja, Mali, Vietnam en België van Layla Aerts, Bieke Depoorter en Katrijn Van Giel.
 BRON:
Handicap International

Deel dit artikel