Aanbevelingen van de Klimaatcoalitie voor de klimaattop in Katowice

COP24-logo-640x193

De gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en verwoestender. Elke minieme toename van de gemiddelde temperatuur speelt een rol en het beperken van de gemiddelde mondiale opwarming tot maximaal 1.5°C is van fundamenteel belang. Het overschrijden van deze drempel zal tot een gevaarlijke, instabiele situatie leiden.

De klimaattop in Katowice, Polen (COP24) eind dit jaar kondigt zich aan als de belangrijkste top sinds COP21 in Parijs. Afspraken over de implementatie van het Akkoord van Parijs - die de effectiviteit ervan kunnen maken of breken - moeten op COP24 afgerond worden. Bovendien staat de eerste dialoog over ambitie op de agenda, het startschot van de vijfjaarlijkse ambitieverhoging zoals afgesproken in Parijs.

De internationale klimaatfinanciering belooft opnieuw het grote discussiepunt te worden in de onderhandelingen. Constructieve antwoorden op de openstaande vragen over de klimaatsteun aan ontwikkelingslanden, zijn onmisbaar om van de klimaattop in Polen ook op andere vlakken het succes te maken dat het klimaat nodig heeft.

Bovendien moet België, om een constructieve rol te spelen, ook vegen voor eigen deur: terwijl de uitstoot van ons land sinds 2014 terug stijgt, laten politieke wil en samenwerking op zich wachten. Om onze geloofwaardigheid op het internationale niveau te herstellen, moet België een ambitieuze stem hebben op het internationale niveau, en coherent beleid voeren op het nationale niveau.

  • Lees hier de aanbevelingen van de Klimaatcoalitie, die meer dan 70 milieu- en natuurorganisaties, vakbonden, ontwikkelingsorganisaties, burgerbewegingen en jongerenorganisaties verenigt.

Zet druk op gastland Polen om ruimte te maken voor kritische stemmen

Gastland Polen stemde een wet die de vrijheden van burgers en organisaties inperkt die hun stem willen laten horen tijdens COP24. De wet verbiedt spontane protesten in de periode van de top en laat ingrijpende toegang tot persoonlijke informatie van de deelnemers toe, wat een ernstige aantasting is van hun recht op privacy. De wet past in een globale trend naar een verkleining van de ruimte voor kritische stemmen en middenveldorganisaties.

11.11.11 en de Klimaatcoalitie maken zich grote zorgen om de aanpak van de Poolse regering en vraagt dat België en de Europese Unie een sterke houding aan te nemen tegen deze praktijken door de intrekking van deze wet te vragen en dit ter sprake te brengen bij de volgende General Affairs Council.

Lien Vandamme
Beleidsmedewerker Klimaat en Natuurlijke Rijkdommen

logo-klimaatcoalitie-150x89De Klimaatcoalitie is een nationale vzw die meer dan 70 organisaties uit het Belgische middenveld (milieubeweging, noord-zuidorganisaties, vakbonden, jeugdraden en burgerbewegingen) verenigt rond klimaatrechtvaardigheid.

We oefenen druk uit op beleidsmakers om krachtige maatregelen te nemen en mobiliseren een breed publiek voor een klimaatvriendelijke en rechtvaardige samenleving.

11.11.11 DOOR:

Save the date

claim-the-climate-200x112

Op 2 december claimen de Klimaatcoalitie en Climate Express in Brussel een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid.

Allen samen, tous ensemble, gaan we voor de grootste klimaatmobilisatie ooit in België: Claim The Climate

Smeer je fietsketting, stof je kano af, plan je treinroute, samen met al je tantes en nonkels, vrienden en buren!

Binnenkort kan je je route naar Brussel registreren op www.claimtheclimate.be

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels