Vanaf 5 september in de zalen: Ademloos

'Ademloos', de pakkende documentaire van Daniel Lambo over de strijd van individuen die leven in het puin van de asbestindustrie, speelt vanaf 5 september in filmzalen in Vlaanderen. 

De documentaire, die deel uitmaakte van 'de keuze van 11.11.11' en bekroond werd met de publieksprijs op het voorbije MOOOV Filmfestival, zal vertoond worden in Cinema ZED (Leuven), Cinema Palace (Brussel), Sphinx Cinema (Gent), Cinema Lumière (Brugge), UGC Cinema's Antwerpen en Cinema Rio (De Haan). Daarnaast staan er nog een dozijn enkele special screenings gepland. 

Ademloos

Filmmaker Daniël Lambo groeide op tussen het asbest van Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Het gerespecteerde bedrijf zorgde voor werkgelegenheid en welvaart in de streek, ook Daniëls vader was arbeider en vakbondsman in de fabriek.

Wanneer de eerste slachtoffers vallen, zijn er maar weinigen die het opnemen tegen het bedrijf. Ook Daniëls vader niet. Hij wil weten waarom en trekt op onderzoek.

Hoewel asbest sinds '98 verboden is in België, behoort de kwalijke stof lang niet tot het verleden. Zijn onderzoek brengt Daniël naar in een dorp in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Het gebied is nu één van de grootste asbeststorten ter wereld.

Familieleden van slachtoffers in België zijn verbolgen over deze praktijken en staan de slachtoffers in India bij in hun strijd voor rechtvaardigheid en voor een propere leefomgeving. Hun droom is een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het opnemen tegen de machtige asbestindustrie.

'Ademloos' vertelt een David versus Goliath verhaal dat vertrekt vanuit onze Vlaamse achtertuin maar tentakels heeft tot in het verre India. De film laat zien hoe moedige enkelingen de strijd aangaan met een wereldindustrie die duizenden doden op zijn geweten heeft, maar daar geen rekenschap voor wil afleggen.

 

De strijd tegen asbestvervuiling

De documentaire Ademloos brengt een aangrijpend verhaal over het onrecht dat mensen wordt aangedaan in naam van bedrijfsbelang en winst. Slachtoffers ondergaan een lange lijdensweg naar gerechtigdheid terwijl het betrokken bedrijf ondertussen ongestoord verdergaat met haar schadelijke activiteiten aan de andere kant van de wereld. Dat is onaanvaardbaar.

Welke mechanismen hebben ervoor gezorgd dat deze dodelijke stof zo lang kon worden geproduceerd in het Westen en nog steeds wordt geproduceerd in ontwikkelingslanden? En is het mogelijk om asbest eindelijk wereldwijd te verbannen?

Lambo toont de impact van de asbestfabriek op de arbeiders en inwoners van zijn dorp, maar hij trok ook naar India en waagde zich op het befaamde asbeststort. Hij vertelt onder meer over de strijd voor gerechtigheid van Eric Jonckheere, een dorpsgenoot die zijn beide ouders en twee broers verloor aan asbestgerelateerde kanker, en van Tublu Mukherjee, een advocaat van het Britse kantoor Doughty Street Chambers, die gespecialiseerd in milieurecht en bedrijfsaansprakelijkheid. Sinds 2008 is hij ook advocaat in India en komt hij er op voor Indiase arbeiders die aan asbestgerelateerde ziektes lijden.

Bindend verdrag VN-mensenrechten

Bedrijven ontlopen al te vaak hun verantwoordelijkheid en ontsnappen aan gerechtelijke vervolging door allerlei trucs van advocaten, hun goede banden met besluitvormers, en ingewikkelde internationale bedrijfsstructuren die de verantwoordelijkheid van zich afschuiven en procedures eindeloos rekken tot de middelen van de aanklagers uitgeput zijn. De internationale gemeenschap moet een einde maken aan die straffeloosheid door een sluitend internationaal rechtssysteem uit te werken dat het respect voor de mensenrechten door bedrijven afdwingbaar maakt.

Sinds enkele jaren ijveren middenveldorganisaties uit alle uithoeken van de wereld samen voor een bindende VN-overeenkomst rond bedrijven en mensenrechten. Dit leidde er in 2014 toe dat de VN Mensenrechtenraad een resolutie goedkeurde die een proces in de gang zette om zo een bindend verdrag te onderhandelen. De industrielanden, inclusief de EU-lidstaten, zijn daar tegen. Ze geven de voorkeur aan vrijwillige gedragscodes en nationale wetgeving in plaats van een internationale afdwingbare aanpak.

In oktober 2018 komt de VN opnieuw samen in Geneve om de voorstellen voor een bindend verdrag te bespreken.

11.11.11 DOOR:

Alle speeldata

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels