Amnesty roept Europese leiders op om einde te maken aan falende aanpak vluchtelingencrisis

vluchtelingencrisis actie amnesty

Amnesty International roept de Europese leiders op om een einde te maken aan het schokkende falen van de EU bij de aanpak van de vluchtelingencrisis.

Met een boot uit Lampedusa voerde Amnesty actie bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar op dat moment Europese ministers vergaderden over de vluchtelingencrisis.

De Europese Unie heeft nog altijd niet gezorgd voor veilige routes naar Europa. Daardoor zit er voor veel mensen die vluchten voor het geweld in onder andere Irak en Syrië niets anders op dan een gevaarlijke reis naar Europa te wagen. Met alle schrijnende gevolgen van dien.

De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse zaken komen maandag bijeen op het Marineterrein bij het Scheepvaartmuseum. Amnesty zal daar aanwezig zijn met een boot uit Lampedusa met daarop tientallen paspoppen. Zo vraagt Amnesty  in het zicht van de Europese leiders aandacht voor het lot van vluchtelingen en asielzoekers.

In 2015 haalde kunstenaar Teun Castelein deze bijzondere boot vanuit Lampedusa (Italië) naar Nederland. Met de boot waagden 282 mensen in juli 2013 vanuit Egypte de oversteek naar Europa. De boot werd opgepikt door de Italiaanse kustwacht. De 217 Eritreërs en 65 Ethiopiërs die aan boord waren, werden op Lampedusa in veiligheid gebracht.

Oproep aan EU-leiders

Terwijl de EU-leiders vergaderen en aarzelen, leven vluchtelingen en asielzoekers onder erbarmelijke omstandigheden en staat de regio waaruit zij vertrokken op instorten.

Tot nu toe falen de Europese leiders hopeloos,” zegt Eva Berghmans van Amnesty International. “Ze huren Turkije in als grenswacht om vluchtelingen buiten te houden, desnoods met geweld. Ze roepen dat de uitgeputte en wankele regio veel meer moet doen, maar weigeren geld op tafel te leggen. Ze spreken hun bezorgdheid uit over de lichamen die aanspoelen aan de Europese stranden, zonder alternatieven te bieden voor een veilige overtocht.”

Amnesty International roept de Europese leiders op om acht concrete stappen te zetten. “Onze boodschap aan hen is duidelijk,” zegt Eva Berghmans. “Laat u niet leiden door angst en peilingen. Maak van Europa een baken van hoop in een tijd vol vertwijfeling. Sta voor vrijheid, veiligheid en menselijke waardigheid. Schrijf geschiedenis.”

 

Deel dit artikel