Anne Frank fotowedstrijd: winnares Sandra Declercq schenkt prijs (€3000) aan Caritas International

In Amsterdam werd de Anne Frank prijs uitgereikt aan de 17 jarige Sandra Declercq uit België. Ze krijgt een geldbedrag van € 3.000 om aan een goed doel te schenken. Ze kiest voor Caritas International België.

De wedstrijd, die van start ging op 12 juni 2006, de geboortedag van Anna Frank, wil de jongeren stimuleren hun ideeën te uiten over de thema’s waarover Anne Frank schrijft: vrijheid, goedheid, solidariteit, enz. Jongeren van 10 tot en met 18 jaar mochten hun foto met commentaar tot 1 oktober 2006 insturen. De Anne Frank stichting organiseerde de fotowedstrijd in samenwerking met Microsoft Nederland, die de wedstrijd via MSN spaces bij jongeren onder de aandacht bracht. De wedstrijd is vooral in Italië, België en Nederland gepromoot met banners.

Ook World Press Photo heeft aan de fotowedstrijd meegewerkt door de Joop Swart
Masterclass te vragen als jury. De 12 leden van de jury, jonge, getalenteerde internatio-nale persfotografen, hebben de prijswinnaar bepaald. Sandra Declercq: “de foto die ik heb ingestuurd, had ik al een tijdje op mijn computer staan. Ik wilde het begrip ‘vrijheid' weergeven op een heel algemene manier. Het hoofd van het meisje heb ik weggelaten, om te laten zien dat vrijheid voor iedereen geldt en voor iedereen een basisrecht zou moeten zijn”.

Sandra Declercq schenkt de 3.000 EUR die ze krijgt voor een goed doel aan
Caritas International en wil hiermee een bijdrage leveren aan de strijd tegen de honger: “ik kies voor Caritas International omdat het probleem van de honger zowat in de verge-telheid is geraakt. Er gebeuren tegenwoordig een heleboel andere vreselijke zaken (zoals de tsunami). Mensen gaan dan massaal storten, wat heel mooi is. Maar hongersnood is een begrip dat al zo lang bestaat, en mensen geraken er precies een beetje aan gewend, met het gevolg dat ze minder snel zullen storten. Daarom vond ik dat de 3.000 EUR naar Caritas mocht gaan, omdat er toch nog steeds hulp nodig is en we de ernst van de zaak niet mogen vergeten.”

Lees hier het persbericht van de Anne Frank Stichting

Deel dit artikel