Arbeiders speelbal in Koreaanse auto-industrie

Einde juli 2009 is duidelijk geworden dat binnen Europa sterke weerstand bestaat om een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea te tekenen. Tegelijk is een grote staking uitgebroken in de Koreaanse autosector. De overheid stuurde de oproerpolitie om het protest te onderdrukken.

Meerdere lidstaten waaronder Frankrijk en Italië vrezen voor de impact van het vrijhandelsakkoord op de Europese auto-industrie. Een akkoord met Zuid-Korea zou een bijkomende klap kunnen betekenen voor de Europese autosector die het al zwaar te verduren heeft onder de economische crisis. Het lot van Opel-Antwerpen is slechts een voorbeeld.

De berichtgeving rond het vrijhandelsakkoord met Europa viel merkwaardig genoeg samen met een enorme tweedaagse staking van de Koreaanse confederatie van vakbonden (KCTU) en de Koreaanse metaalvakbond. De Europese onderhandelaars beseffen dit wellicht niet maar voor Zuid-Koreaanse arbeiders is op een ‘pijnlijke’ manier duidelijk geworden welke gevolgen de wereldwijde malaise heeft in de autosector.


Deel dit artikel