België verliest het zwaarst in het IMF

Om relevant te blijven, moet het Internationaal Muntfonds (IMF) de opkomende landen meer stem geven. Eind 2010 is dan ook een nieuwe stemmenverdeling vastgelegd die MO* nu publiceert. België, dat daarbij aan invloed inboette, probeert zijn plaats in de IMF-bestuursraad te behouden door samenwerking met Nederland.

België heeft iets te verliezen in het IMF, de belangrijkste mondiale bestuursorganisatie op financieel-economisch vlak. In geen enkele internationale instelling weegt ons land immers zo zwaar als in het Fonds. Qua stemmenaantal komt België -tot wanneer de nieuwe stemmenverdeling bekrachtigd wordt- op de twaalfde plaats -vóór grote landen als India, Indonesië, Brazilië, Mexico en Australië.

Formeel gezien is die "macht" gebaseerd op wat België aan geldmiddelen inbrengt in het Fonds -zijn zogenaamde quotum- en dat steunt dan weer op zijn economisch gewicht. Dat laatste wordt evenwel berekend met een formule die complexe politieke evenwichten moet respecteren. Dikwijls moet de formule bijvoorbeeld zo "werken" dat land X zeker niet minder stemmen heeft dan land Y.

Als België al die jaren zo'n sterke positie had in het IMF, is dat dus ook omdat de grootmachten -de VS op kop- ons land goedgezind waren toen het Fonds werd opgericht. Dat de VS het uranium van Belgisch-Congo konden gebruiken voor de atoombommen waarmee Japan op het einde van de Tweede Wereldoorlog tot overgave werd gedwongen, kon daarbij zeker geen kwaad.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel