Belgische observatiemissie aangekomen in Burundi

observatieteam_burundi_2010

(20/05) Morgen vinden in Burundi gemeenteverkiezingen plaats, als eerste van een hele reeks Burundese verkiezingen dit jaar. De observatiemissie van 11.11.11 en Broederlijk Delen in ondertussen aangekomen in Burundi en klaar om het verloop van de verkiezingen in de gaten te houden. Guy Poppe zal tijdens de missie bereikbaar zijn voor nieuws.

Nvdr: De verkiezingen in Burundi zijn uitgesteld tot volgende maandag (24/05) om organisatorische redenen. De observatoren verlengen hun bezoek.

De Belgische observatiemissie van 11.11.11 en Broederlijk Delen is ondertussen aangekomen in Burundi. De observatoren zijn aangekomen in de verschillende regio’s waar ze momenteel de voorbereidingen op de verkiezingen te volgen. De campagne werd eergisteren afgesloten. Cosome, de Burundese partnerorganisatie waarmee we de observatiemissie organiseren, noemde de campagne bevredigend, ondanks enkele gewelddadige incidenten waarbij slachtoffers vielen.

De verkiezingen vinden morgen plaats. Dit weekend zullen de stemmen geteld worden, de uitslag raakt waarschijnlijk zondag of maandag bekend. Afrikakenner Guy Poppe treedt op als woordvoerder van de groep. Hij zal als observator rondtrekken om de vorderingen te volgen en zal in Bujumbura zijn van 22 tot 25 mei, als de uitslag wordt bekendgemaakt. Tomas Van Acker, beleidsmedewerker Centraal-Afrika van 11.11.11, is bereikbaar in de hoofdstad Bujumbura.

Het goede verloop van de verkiezingen is cruciaal voor Burundi om de fragiele democratie te versterken. Deze lokale verkiezingen zijn een belangrijke test: de uitslag en het verloop ervan zullen bepalend zijn voor de presidents- en parlementsverkiezingen deze zomer. De campagne stond dan ook eerder in het teken van de presidentsverkiezingen dan van lokale politiek. Bovendien is stabiliteit in Burundi cruciaal voor de hele regio van de Grote Meren. In Congo en Rwanda, waar er binnenkort ook verkiezingen zijn, worden deze verkiezingen nauwlettend in het oog gehouden.

In Burundi is de observatiemissie bereikbaar via de volgende nummers:
Guy Poppe +257 79 938 403
Tomas Van Acker +257 79 306 330

Meer informatie:

Op broederlijkdelen.be
Eline Strik, persverantwoordelijke 11.11.11
02 536 11 51 - 0496 80 78 93 - eline.strik@11.be

Deel dit artikel