Bert Gabriëls maakt comedy voor campagne 'sociale bescherming'

Bert Gabriëls

'We mogen met alles lachen', zegt stand-up comedian Bert Gabriëls in een interview. Maar mag dat wel, lachen met 'sociale bescherming'? Of eerder een gebrek daaraan? Bert wil het eens proberen. Hij trekt mee de zalen in om een komische saus te gieten over de campagne 'Sociale bescherming voor iedereen, wereldwijd' van Wereldsolidariteit. 

Dat Bert Gabriëls grappig is, wisten we al sinds het Canvas-programma 'Zonde van de Zendtijd'. Dat hij ook enorm geëngageerd is, was tot nu toe minder bekend. Amnesty International, Oxfam, vluchtelingenwerk, de lokale armoedevereniging,... noem het en Gabriëls sprong er voor in de bres.

"Ik heb dus al een hele carrière achter de rug in die sector", zegt hij zelf. "Daar zit mijn diploma rechten voor iets tussen. En toch heb ik er nog nooit comedy over gemaakt."

Dat is een uitdaging. Mag of kan je eigenlijk wel met alles lachen?
"Dat vind ik wel. Dus ook met vakbonden en sociale organisaties. Er mag wat zelfkritiek inzitten, maar er moet een evenwicht De moeilijkheid ligt erin om voldoende goede grappen te vinden die zowel naar links als naar rechts de juiste kritiek formuleren."

Ga je dertig minuten lachen met het thema 'sociale bescherming' of zitten er ook serieuze items tussen?

"Ik probeer in mijn comedyshows altijd serieuze dingen te zeggen, maar ik formuleer ze in de grap. Het wordt geen afwisseling tussen kritisch doen en een stukje lachen. Het moet samenvallen. Het blijft entertainment natuurlijk."

Wat betekent sociale bescherming voor jou persoonlijk?

"Wel, het is me al opgevallen dat zoiets moeilijk te definiëren valt. Het is een bescherming tegen zaken waar je niets kan aan doen. Ziekte, werkloosheid, ouderdom. Maar voor mij gaat het verder. Een basisinkomen bijvoorbeeld vind ik een superinteressant idee, maar ik heb nog nooit een goed onderbouwde versie gelezen. Onderwijs valt daar voor mij ook onder. Recht op vakantie. Recht op vrije meningsuiting, heel belangrijk voor comedians. In sommige landen zou ik mijn job niet kunnen doen."

Zijn we in België goed bezig?

"Waarschijnlijk zijn we verwend en daarom niet goed bezig. Als je niet meer weet hoe zinvol of uitzonderlijk sociale bescherming is, wordt er misschien weinig nagedacht over het efficiënter maken van het systeem. Dat systeem is historisch gegroeid. Maar historisch wil niet altijd zeggen efficiënt."

Ben je zelf genoeg sociaal beschermd. Niet dat we het je toewensen, maar stel dat je morgen overreden wordt?

"Ik denk het wel. Ik ben in orde met het ziekenfonds. Heb een hospitalisatieverzekering. Maar als ik mijn job niet meer kan doen, weet ik niet hoe lang ik het zou uitzingen want ik heb als zelfstandige geen vervanginkomen. Mijn pensioensparen is geregeld. Enfin, dat is niet waar, want ze praten er nu al over dat ze toch niet het percentage zullen geven dat ze hadden beloofd. Misschien is al dat geld weg binnen tien jaar. Ik vertrouw die mensen absoluut niet. Mogelijk ben ik voor niets aan het sparen."

Je trekt mee de campagne 'sociale bescherming voor iedereen' die vooral gericht is op problemen in het buitenland. Laad jij makkelijk de zorgen van de wereld op je nek?

"Eén van mijn grote frustraties is dat ik daar te weinig voor doe. Ik geef wel elk jaar een deel van mijn geld weg aan goede doelen, maar ik heb zelf niet de tijd om een aantal mensen te helpen. Ik heb als jurist tien jaar gewerkt bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ik ben daar mee gestopt, maar die mensen zijn niet weg hé. Als ik ooit vrije tijd heb, zou ik dat graag terug opnemen. Een werking opstarten voor bijzondere jeugdzorg bijvoorbeeld."

Er is nog heel veel werk in heel veel landen. Hoe positief ben je gestemd?

"Soms denk ik: het komt nooit meer goed. Maar dan lees ik toch weer cijfers dat de situatie op wereldvlak de laatste tien jaar voor veel mensen verbeterd is. Ik kan moeilijk geloven dat ik daar als individu vat kan op krijgen. Maar als je niets doet, gaat het zeker niet. Het is een kwestie van iedereen aan dezelfde kant te krijgen."

Met welk gevoel wil je de mensen na je optreden in deze campagne naar huis sturen?

"Je staat een beetje voor je eigen kerk te preken. Ik denk niet dat er in de zaal mensen zullen zitten die ik moet overtuigen dat een ziekenfonds iets is dat we moeten hebben. Ik wil hen vooral de woordenschat en argumenten aanreiken om in discussies anderen van het nut van die systemen te overtuigen. Ik ben heel erg te vinden voor het idee om tegelijkertijd educatief te zijn en met humor te werken. Omdat zagen geen zin heeft. Er zijn nog dingen die we kunnen verbeteren, dus dan doen we dat gewoon."

Tekst : Hilde Van Malderen, Visie 30 april 15
Foto: Sofie Hendrickx

Bert Gabriëls trekt mee op de "sociale bescherming on tour" van Wereldsolidariteit en sluit er de avond af. Je kan hem aan het werk zien:

 

Wereldsolidariteit DOOR:

Deel dit artikel