Bevolking slachtoffer van militair offensief in Oost-Congo, stelt nieuw Oxfam-onderzoek

Verkrachtingen, dwangarbeid, wraakacties en marteling nemen toe in Oost-Congo als gevolg van het recente militaire offensief dat gesteund wordt door de VN. Dat zijn de resultaten van een nieuwe veldstudie die Oxfam International uitvoerde bij ongeveer 600 dorpelingen in Oost-Congo.

De internationale hulporganisatie Oxfam voerde een veldstudie uit bij 569 burgers van 20 gemeenschappen in het door conflict geteisterde Noord- en Zuid-Kivu. Uit het rapport "Waking the devil" blijkt dat de militaire actie van het Congolese leger tegen de FDLR-rebellengroep resulteert in een escalatie van onveiligheid voor de burgerbevolking, die langs beide zijden aangevallen worden. Velen in het Congolese leger begaan misbruiken, terwijl het FDLR zijn wraakacties tegen de bevolking opdrijft, aldus Oxfam.

Prijs voor burgers veel te hoog!
Volgens de VN zijn sinds de start van het militaire offensief begin dit jaar ongeveer 800.000 mensen op de vlucht geslagen in Noord- en Zuid-Kivu.

Marcel Stoessel, hoofd van Oxfam in Congo, zei: “De oorlog is verre van gedaan voor de gewone burgers. Meer dan tachtig procent van de geïnterviewden zei dat de veiligheidssituatie verslechterd is sinds vorig jaar. Het offensief tegen de FDLR had vrede moeten brengen in Oost-Congo, maar ons onderzoek toont aan dat mensen in een onophoudelijke staat van angst leven voor het geweld.
Dat lijden kan vermeden worden. Het vindt plaats omdat wereldleiders beslist hebben dat de “collateral damage” een aanvaardbare prijs is om zich van de FDLR-rebellen te ontdoen. De mensen die wij interviewden zijn heel duidelijk: de prijs die zij moeten betalen is veel te hoog.’

De helft van de ondervraagden zegt dat het seksueel geweld dramatisch toegenomen is sinds het begin van het offensief in januari en het is wijdverspreid in alle gemeenschappen. Vrouwen lopen het meeste risico, maar er zijn ook gevallen van kinderverkrachtingen, (sommigen jonger dan vier jaar) gerapporteerd in de helft van de gemeenschappen. In drie van de twintig bevraagde gemeenschappen werd gesproken over de verkrachting van mannen, o.a. acht recente gevallen in één gemeenschap in Zuid-Kivu.


Deel dit artikel