Braziliaanse megaprojecten onaanvaardbaar voor wetenschappers

De Braziliaanse plannen voor nieuwe mijnbouw- en waterkrachtprojecten zijn bijzonder gevaarlijk. Dat stellen Braziliaanse en Britse onderzoekers in een gezamenlijk rapport.De Braziliaanse overheid overweegt 10 procent van de beschermde gebieden open te stellen voor mijnbouw. Onderzoekers van het Braziliaanse onderzoeksinstituten Embrapa en INPE en van de Britse universiteiten van Lancaster en Exeter gingen na om welke gebieden het precies gaat.

Ze stelden vast dat minstens 20 procent van de gebieden die nu de grootste bescherming genieten, onder meer natuurparken, rechtstreeks in gevaar komen. Het gaat om meer dan 34.000 vierkante kilometer.

Ook 28 procent van de gebieden waar inheemse Brazilianen wonen, wordt rechtstreeks bedreigd, alles samen meer dan 280.000 vierkante kilometer. Ook de bouw van stuwdammen voor waterkrachtcentrales zal een grote impact hebben op de rivierbekkens, zeggen ze.

Ontbossing

De geplande maatregelen ten gunste van de mijnbouw en waterkrachtsector kan de inspanningen die Brazilië de laatste jaren deed om de ontbossing af te remmen, tenietdoen, besluiten de onderzoekers.

De megaprojecten trekken duizenden arbeiders aan en kunnen de bevolking snel doen groeien, met de aanleg van nieuwe wegen als gevolg. Daardoor dreigt de ontbossing opnieuw op te rukken.

In 2012 versoepelde Brazilië al eens zijn boswet. Daardoor kregen grondeigenaars die vroeger illegaal bos hadden gekapt, amnestie.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel