Budget ontwikkelingshulp neemt voor het eerst in 14 jaar een duik

Honderdduizenden armen zullen essentiële geneesmiddelen mislopen en nog veel meer kinderen zullen niet meer naar school kunnen gaan door de ergste besparingen op ontwikkelingshulp sinds 1997, waarschuwt Oxfam vandaag. Deze tendens kost mensenlevens en moet omgekeerd worden.

De internationale hulporganisatie reageert hiermee op cijfers van de OESO. Volgens die cijfers bedroeg de ontwikkelingshulp van rijke landen 133 miljard dollar in 2011, dit betekent een daling van 3,4 miljard dollar. Hulp als deel van het nationaal inkomen zakte van en 0.32 procent tot 0.31. Zo zijn de rijke landen verder dan ooit verwijderd van hun belofte om 0.7 procent van hun nationaal inkomen aan de allerarmsten te geven.

Vooral Griekenland en Spanje snoeiden flink in ontwikkelingshulp maar ook Oostenrijk en België besparen drastisch. En de vooruitzichten zijn nog somberder dan deze cijfers aangeven: Spanje en Canada kondigden reeds aan verder te bezuinigen op hulp en in Nederland, dat momenteel de 0.7 doelstelling overschrijdt, woedt het debat over verdere besparingen.

 

BRON:
Oxfam Solidariteit
Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel