Burundi: Mensenrechtenactivist Pierre Claver blijft in de cel


Beelden van de aanvang van het proces op vrijdag 04/07/2014

In Burundi heeft de rechtbank het verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling van mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa, verworpen. Het proces tegen Claver startte vorige week onder grote belangstelling. De officiële aanklacht tegen hem luidt: het in gevaar brengen van de interne en externe staatsveiligheid. Het Burundese middenveld en heel wat internationale organisaties maken zich intussen ernstige zorgen over de inperking van de democratie in het land.

Midden mei werd Pierre Claver Mbonimpa, boegbeeld van het Burundese middenveld en voorzitter van een van de belangrijkste mensenrechtenorganisaties APRODH (l'Association burundaise de protection des droits humains et des personnes détenues), gearresteerd. Reden voor zijn arrestatie: zijn onderzoek naar de bewapening en de militaire opleiding in Oost-Congo van de jeugdliga (Imbonerakure) van de machtspartij CNDD-FDD. Hij had daarover gevoelige informatie naar buiten gebracht. De openbare aanklager eist vijf jaar gevangenis.

Onmiddellijke vrijlating

De arrestatie veroorzaakte heel veel beroering in Burundi. Voor het Burundese middenveld, een aantal internationale organisaties en 11.11.11 is de arrestatie een zoveelste stap in een steeds kleiner wordend democratisch speelveld. Meteen na zijn aanhouding eisten ze dan ook zijn onmiddellijke vrijlating.

Woelig proces

Dat heel veel mensen begaan zijn met de mensenrechtenactivist, bleek ook op de eerste procesdag. In de zaal, waar normaal gezien slechts plaats is voor 50 personen, probeerden zo'n 300 mensen het proces te volgen. Dat bleek niet eenvoudig want de plaatsing van een geluidsinstallatie werd door de rechtbank geweigerd. Nochtans was het een publieke zitting. Buiten wachtten nog eens honderden mensen - velen gekleed in groen - de uitspraak af.

De rechter ging op deze eerste procesdag niet in op de grond van de zaak. Het proces werd meteen stilgelegd na het verzoek van de verdediging tot voorwaardelijke invrijheidsstelling van Pierre Claver. Vandaag werd dit verzoek dus verworpen.

 Massale steun

Dat de pogingen om het imago van Pierre Claver aan te tasten, niet hebben gewerkt bij de Burundese bevolking is de laatste weken overduidelijk geworden. Voor velen is de activist net een icoon geworden voor de mensenrechten en vrije meningsuiting in het land. Steeds meer mensen steunen hem, ook buiten de hoofdstad Bujumbura.

De actie 'Groene Vrijdag' waarop mensen in het groen gekleed gaan, de kleur van het gevangenisuniform, kent steeds meer aanhang. Het nummer 'Rekura iyo ntama' (vrij vertaald: Laat deze onschuldige vrij!) van de kritische Burundese reggaegroep Lion Story is het lijflied geworden van de groene beweging en wordt voortdurend in de bars en op de radio gedraaid.

Het proces tegen Pierre Claver wordt op een later moment verdergezet. 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels