Burundi: mensenrechtenactivist voorlopig vrijgelaten, mede dankzij internationale en Belgische druk


pierre thijs
[Onze medewerker Thijs overhandigt Pierre Claver een steunbetuiging van 11.11.11]

Opluchting. Pierre Claver Mbonimpa, de zieke mensenrechtenactivist die sinds mei in de gevangenis zit, is voorlopig vrijgelaten. Goed nieuws dus voor Pierre Claver, zijn familie en het Burundese middenveld. Wel eist het de rechtbank dat Pierre Claver in Bujumbura blijft, zich niet naar een station of luchthaven begeeft en beschikbaar blijft voor justitie. De zaak werd dus nog niet geseponeerd. Het blijft dus belangrijk om deze zaak op te volgen en druk te behouden: deze mensenrechtenverdediger moet definitief en onvoorwaardelijk vrijgelaten woorden.


Pierre Claver, 66 jaar oud en met een zwakke gezondheid, was in mei opgepakt omwille van publieke uitspraken over vermeende trainingskampen van de jeugdliga verbonden aan overheidspartij CNDD-FDD (Imbonerakure) over de grens, in Oost-Congo. Zowel in Burundi als internationaal ontstond er een hele beweging die in het groen, de kleur van zijn gevangenisplunje, iedere vrijdag opnieuw zijn vrijlating eiste.

Ook 11.11.11 deed mee aan deze groene vrijdag-campagne, gesteund door meerdere Belgische parlementairen. We zijn dan ook blij met zijn vrijlating, zeker aangezien zijn gezondheid er de laatste weken erg op achteruit ging.

Maar, de situatie in Burundi blijft gespannen. De case van Pierre Claver is een duidelijke illustratie van de toegenomen druk op het Burundese middenveld, in aanloop van de verkiezingen van 2015. Iedere kritische stem heeft het zwaar te verduren: het middenveld wordt bedreigd of, in het geval van Pierre Claver, achter tralies gestoken. De pers ziet haar rechten sterk ingeperkt en er worden pogingen ondernomen om de oppositie van de stembus te weren. Door oppositiepartijen te verdelen of extra voorwaarden op te leggen voor hun kandidatuur.

Het is belangrijk dat de druk op de Burundese overheid behouden blijft en dat de Belgische diplomatie alles op alles zet om bij te dragen aan vredevolle en inclusieve verkiezingen in 2015. Meer informatie daarover in onze briefing paper.

Meer info :

Deel dit artikel