Campagne Vredeseilanden zoekt antwoord op de vraag van 9 miljard

"Hoe voeden we in 2050 een wereld met 9 miljard mensen?" Die vraag staat volgende week centraal staat tijdens de campagne van Vredeseilanden op 11, 12 en 13 januari. 12.000 vrijwilligers trekken dan de straat op om steun te vragen voor boerenfamilies wereldwijd, want zij kunnen het antwoord geven.Meer mensen, een wispelturiger klimaat, schaarse grondstoffen,... Dat is de toekomst in notendop. Een toekomst die vandaag al realiteit is op het dichtbevolkte Indonesische eiland Java, waar 1000 inwoners per vierkante kilometer leven (in Vlaanderen is dat 500 inwoners per vierkante kilometer). Geen betere plek dus om een antwoord te zoeken op de vraag van 9 miljard.

Vredeseilanden ondersteunde op het eiland Java meer dan 3.300 boerenfamilies om zich te organiseren in een boerenorganisatie: Appoli. Door samen te werken, produceren ze nu meer rijst met minder water. Ze gebruiken enkel natuurlijke meststoffen, zodat elke vierkante meter vruchtbaar blijft. Ieder jaar verbetert hun oogst. Bovendien loont hun inzet op kwaliteit en de betere samenwerking met handelaars: de boeren kunnen meer mensen voeden en verdienen nu dubbel zoveel als in 2008.

De leden van Appoli bewijzen wat ondertussen ook in rapporten van de Wereldbank en VN bevestigd wordt: grootschalige, industriĆ«le landbouw geeft geen adequaat antwoord op de huidige uitdagingen. Het zijn daarentegen de kleinere landbouwbedrijven die de sleutel voor de toekomst hebben. [Foto: Jimmy Kets]

Meer info:

Deel dit artikel